Preskočite na glavni sadržaj

Dva izuzetna baštinska ostvarenja iz Hrvatske dobitnici glavne europske nagrade za baštinu 2024.

Europska komisija i Europa Nostra objavile su dobitnike nagrade Europske baštine za 2024. godinu / Nagrade Europa Nostra, sufinancirane iz programa Kreativna Europa Europske unije. Ove godine, najprestižnije europske nagrade za baštinu odlaze u ruke 26 izvanrednih dobitnika iz 18 zemalja diljem kontinenta. Među ovogodišnjim dobitnicima dva su izuzetna baštinska postignuća iz Hrvatske!
vrijeme: 31.05.2024. -
url: https://deskkultura.hr/

Pobjednici Europske nagrade za baštinu / Europa Nostra nagrade 2024., u pet kategorija>>>

Među ovogodišnjim dobitnicima dva su izuzetna baštinska postignuća iz Hrvatske:

•  Tišina koja je srušila spomenik, Kamenska
(kategorija Građanski angažman i podizanje svijesti)
Antifašistički “Spomenik pobjede naroda Slavonije” u Kamenskoj, izrađen od renomiranog umjetnika Vojina Bakića od 1958. do 1968. godine, srušen je 1992. godine, tijekom ratova devedesetih u bivšoj Jugoslaviji. Ovaj projekt oživio je spomenik kroz tehnologiju proširene stvarnosti (AR), te se odlikuje naprednim pristupom u području konzervacije baštine.

•  Društvo prijatelja dubrovačke starine, Dubrovnik
(kategorija Šampioni baštine)
Od 1952. godine ova udruga civilnog društva financira i dovršava istraživačke i konzervatorske projekte znamenitosti Dubrovnika, uključujući gradske zidine. Društvo je bilo blisko uključeno u uključivanje jezgre Dubrovnika na popisu svjetske baštine UNESCO-a 1979. godine. Od tada igra ključnu ulogu u osiguravanju očuvanja i unapređenja ovog iznimnog mjesta.
 
Pobjednike je odabrao žiri za dodjelu nagrada, sastavljen od 12 stručnjaka za baštinu iz cijele Europe, nakon ocjenjivanje prijava od strane Povjerenstva za odabir. Ukupno je bilo 206 prihvaćenih prijava ove godine, od organizacija i pojedinaca iz 38 europskih zemalja.

Pobjednici će proslaviti na svečanosti dodjele Nagrada za europsku baštinu 7. listopada 2024. u Athenaeum-u, najprestižnijoj koncertnoj dvorani u Bukureštu, Rumunjskoj, koja je nedavno dobila Oznaku europske baštine u znak priznanja njenog značaja. Sudomaćin ovog događaja visokog profila bit će europska povjerenica Iliana Ivanova i izvršni predsjednik Europa Nostre Hermann Parzinger. Tijekom svečanosti, objavit će se laureati glavnih nagrada i pobjednici nagrade javnog glasovanja, izabrani među godišnjim dobitnicima, te će se svakome od njih dodijeliti i financijske nagrade od 10.000 €.
Svečanost će biti vrhunac Europskog samita o kulturnoj baštini 2024 koji će se održati 6.-8. listopada u Bukureštu. Samit, sufinanciran od strane Europske unije, organizira Europa Nostra u bliskoj suradnji s baštinskim organizacijama, te javnim i privatnim partnerima u Rumunjskoj.
 
Ljubitelji baštine i entuzijasti ovim putem se potiču da prouče pobjednike, te internetskim glasanjem odluče tko će osvojit nagradu "Public Choice Award 2024", s pravom na novčanu nagradu od 10.000 €. Glasovati možete do 22. rujna.
Podsjetimo, Nagradu za europsku baštinu / Nagradu Europa Nostra pokrenula je Europska komisija 2002. godine i od tada je vodi udruga Europa Nostra. Već 21 godinu nagrade su ključni alat za prepoznavanje i promicanje višestruke vrijednosti kulturne i prirodne baštine za europsko društvo, gospodarstvo i okoliš.
Nagrade ističu i ohrabruju izvrsnost najbolje prakse u baštini, Europu prekogranične razmjene znanja i povezivanja dionika baštine u šire mreže. Nagrade su donijele velike koristi pobjednicima, poput veće (među)nacionalne izloženosti, dodatnog financiranja i povećanog broja posjetitelja. Osim toga, nagrade među građanima Europe zagovaraju veću brigu za našu zajedničku baštinu. 
Poziv za prijavu za izdanje nagrada 2025. bit će otvoren na jesen ove godine.

Izvor /dodatne informacije: Europa Nostra


2024 Winners of the European Heritage Awards / Europa Nostra Awards from Europa Nostra on Vimeo.