Preskočite na glavni sadržaj

Dva filma Branka Ištvančića na Balkan Film Festivalu

Kratki igrani film 'Ničija zemlja / No man's land' i dugometražni dokumentarni film 'Sve je bio dobar san' redatelja Branka Ištvančića, u produkciji udruge Artizana, uvršteni su natjecateljski program 8. Balkan Film Festivala koji se održava od 21. do 27. svibnja u turskom Izmiru.
vrijeme: 21.05.2022. - 27.05.2022.
mjesto: Turska
url: https://www.bpff.art/en/

Festival je primao prijave iz 16 balkanskih zemalja, a od pristiglih 614 prijava preliminarni žiri je uvrstio dva Ištvančićeva filma u program međunarodnog natjecanja za kratki film i službenu selekciju u programu za kratki igrani i dokumentarni film, izvijestili su iz Udruge za audiovizualno stvaralaštvo "Artizana".
 
Kratki igrani film "Ničija zemlja / No man's land" bit će prikazan 24. i 25. svibnja, a dokumentarni film "Sve je bio dobar san" 24. i 26. svibnja.
 
"Ničija zemlja / No man's land" snimljena je po scenariju Josipa Mlakića uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Film je prikazan i nagrađivan na više svjetskih festivala. Sudjelovao je na pitching forumu na prestižnom festivalu specijaliziranom za kratki metar u Clemont – Ferrandu kao jedini hrvatski film odabran za pitching 2013.
 
U ovoj crnohumornoj priči filma pratimo pripadnike HVO-a koji, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, odlaze do porušene kavane, koja se nalazi između crte razgraničenja s Armijom BiH, u potragu za pićem. Tamo uspiju zarobiti i prepoznati dojučerašnje susjede. Film je usredotočen na dočaravanje mučne atmosfere primirja dviju zaraćenih strana, kao svojevrsni protest protiv rata.
 
Dugometražni dokumentarni film "Sve je bio dobar san" snimljen je uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja kao film koji promiče vrijednosti Domovinskog rata. Bio je prikazivan i nagrađivan na mnogim svjetskim festivalima, a u Hrvatskoj je postigao veliku gledanost za domaći dokumentarni film.
 
Ovaj potresan, intiman i dirljiv dokumentarac proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara, kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina.
 
Izvor: Hina