Preskočite na glavni sadržaj

Dubrovnik: Orlandov stup neće se uklanjati

Statičkim nadzorom Orlandova stupa, koji se provodio od lipnja 2019. do listopada 2022. godine, utvrđeno je da se taj spomenik na dubrovačkoj Luži neće uklanjati, već restaurirati iduće godine, objavili su u srijedu iz Grada Dubrovnika.
vrijeme: 26.10.2022. -
mjesto: Dubrovnik
url: https://www.dubrovnik.hr/vijesti/obnova-orlandovog-stupa-u-2023-godini-16219

Grad Dubrovnik je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija angažirao Hrvatski restauratorski zavod (HRZ) i međunarodne stručnjake kako bi utvrdili razmjere oštećenja Orlandova stupa te treba li spomenik zbog zaštite ukloniti ili restaurirati. Utvrđeno je da spomenik ostaje na lokaciji i određena mu je sanacija.
"Analiza podataka statičkog nadzora pokazala je da se pukotine šire od ožujka do rujna, a potom slijedi faza mirovanja. Rad pukotina odgovara ambijentalnim temperaturnim promjenama, a one se ne vraćaju na početno nulto stanje izmjereno na početku monitoringa. Očekuju se još rezultati nedavnog ultrazvučnog mjerenja pukotina, koji će dati podatke o njihovoj međusobnoj povezanosti i dubini", ističu iz Grada Dubrovnika.
Konzervatorsko-restauratorski radovi izvest će se 2023. godine, a njihova dinamika bit će najavljena početkom godine, nakon analize stručnog tima za određivanje pristupa problematici postojećih oštećenja na Orlandovom stupu.
"Oštećenja će se sanirati, a pukotine zapuniti s ciljem površinske stabilizacije kamena i zaštite reljefa. Zbog planiranih radova oko Orlanda će i dalje ostati skela", najavili su iz Grada Dubrovnika.
Nadzor Orlandovog stupa, u suradnji HRZ-a i Laboratorija za ispitivanje konstrukcija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, počeo je u lipnju 2019. godine, koja je proglašena "Orlandovom godinom".
Složen i dugotrajan postupak provodio se uz nadzor Ministarstva kulture RH i u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku te Međunarodnim centrom za očuvanje i restauraciju dobara kulturne baštine (ICCROM), savjetodavnim tijelom pri UNESCO-ovom Odboru za svjetsku baštinu.
Na pukotine je postavljeno šest senzora, uz jedan kontrolni, kako bi se promatrala dinamika širenja vertikalnih pukotina te uspostavio međuodnos dosadašnjih oštećenja. Pomaci i temperatura snimali su se svakih sat vremena.
Nadzor je u prosincu 2019. godine, nakon šest mjeseci, pokazao pomake u konstrukciji, ali još nije bilo poznato o kolikim pomacima je riječ te o njihovom utjecaju na konstrukciju. Voditeljica nadzora Vinka Marinković iz HRZ-a izjavila je tada kako će se prvi konkretni znanstveni rezultati znati u lipnju 2020. godine, kad se zaokruži jednogodišnji ciklus promjene ekstremnih ljetnih i zimskih temperatura.
U lipnju 2020. godine prvi i neslužbeni rezultati monitoringa pokazali su kako u godinu dana nisu zabilježeni veliki pomaci u oštećenjima spomenika. Marinković je rekla kako se pomaci događaju ljeti i pri visokim temperaturama.
Orlandov stup, simbol slobode i opstojnosti Dubrovačke Republike, najstarija je sačuvana javna skulptura u Dubrovniku. Isklesao ga je 1418. godine talijanski kipar Bonino di Milano. Na stupu se vijorila zastava Dubrovačke Republike, glasnici su na stubama spomenika objavljivali odredbe i obavijesti, a kod stupa su se izvršavale i kazne. Mjera za dužinu 'dubrovački lakat' mjerio se po dužini Orlandove podlaktice – 51,2 centimetra. Orlando je prvotno bio okrenut prema istoku. Oluja je 1825. godine srušila spomenik, a popravljen je i vraćen na trg Luža tek 1878. godine, ali prema sjeveru.

(Hina)