Preskočite na glavni sadržaj

Dual u LexArtu: Karel Boonzaaijer i Dean Jokanović Toumin

Izložba Karela Boonzaaijera i Deana Jokanovića Toumina pod nazivom dvostruka priča na četiri noge. kroz maglu. otvara se 19. rujna u 20 sati U LEXART skladištu u Zagrebu. Izložba je dio ciklusa DUAL.
vrijeme: 19.09.2023. - 23.09.2023.
mjesto: Zagreb
Cilj je ciklusa DUAL predstaviti izložbu dva suprotstavljena umjetnika ili umjetnice novije i starije generacije.

Dual je značenjski, grafički, fizički, mentalno, strukturalno i simbolički pluralan. Dubiozan, ali moguć. Jedinstven, horizontalan i vertikalan. Dual je dovoljno jak alibi za kreativni susret.
 
Karel Boonzaaijer
Ples mašte
 
Tijekom naših razmjena ideja u klubu Dean i ja razgovarali smo o tome kako prikazati posjetiteljima to nevjerojatno čudo „duala”. Uobičajeni koncept izložbe „na zidu” bio nam je, naravno, jedna od mogućnosti, ali željeli smo nešto manje uobičajeno, što bi naglasilo naše zajedništvo kao braće po umjetnosti. Zašto ne osloboditi zidove galerije i dati mašti vlastiti prostor tako da svako umjetničko djelo postavimo u vlastitu „sobu”? Odlučili smo stvoriti dvadeset zasebnih, ali istodobno i povezanih kutija. Svaki deset; tako bismo posjetiteljima omogućili da otkriju i individualnost i zajedništvo u umjetnosti u zasebnom okružju, upotpunjenom zasebnim osvjetljenjem. Posjetitelji se mogu prošetati oko izložaka i stvoriti vlastite dojmove gledajući kroz vratašca i otvore u kutijama koje funkcioniraju poput diorama. Kako bismo dočarali naš način dijeljenja umjetnosti, u sredini galerije stvorili smo prostor s velikom, povezanom skupinom „rasplesanih” kutija: poput krda dugonogih životinja koje jedna u drugoj traže utočište, ujedinjuju se u svojem plesu mašte.       
 
Dean Jokanović Toumin
Moguća jednakost različitog
 
Iskustvo zajedničkog rada često je u sukobu s osnovnom intencijom samostalnog rada. Naš rad, Karelov i moj, ne pati od sindroma prevladavanja različitosti: istog trenutka u našemu slučajnom upoznavanju i nastavku druženja konstatirali smo moguće sagledavanje, kao u ovom slučaju, jednakog vizualiziranog cilja. U ovim kućicama, nazvao bih ih ”izložbenim naseljem sojenica”, obitavaju naši specifični sadržaji, neka vlastita vjerovanja iz različitih prošlosti pretočena u moguću zajedničku viziju sličnih, ali različitih sadržaja: moguće jednakosti različitog. Geometrija sluha za različito uvodi nas u zajedničko crtovlje. Upotrebom riječi ispunjava se svaka udubina, svaka naznaka postaje gotovo zajednički čin, pritom ne gubeći ništa od osobnog. Istovremeno se pojavljuju zajednički različiti akcenti koji obogaćuju, a rezultat je novo vizualno iskustvo. Pristanak na radikaliziranje forme tumačimo kao beskompromisan stav koji nužno ne osiromašuje, nego ostavlja prostor uporabi riječi, prelazi iz jednog stanja u neko novo, drugo stanje. Dvije prenapregnute strune u vizualnom smislu dosežu maksimum izričaja onom formom koju svaki autor za sebe suprotstavlja drugom.

Izložbu je moguće pogledati do 23. rujna od utorka do petka od 14 do 18 sati i subotom od 11 do 15 sati na adresi Frankopanska 22-24 u Zagrebu.