Preskočite na glavni sadržaj

Drama Simona Stephensa 'Svjetlo pada / Light falls' premijerno u ZKM-u

Prva ovosezonska premijera Zagrebačkog kazališta mladih bit će predstava 'Svjetlo pada', koju po tekstu britanskog dramatičara Simona Stephensa postavlja redatelj Janusz Kica, a održat će se 7. listopada.
vrijeme: 07.10.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.zekaem.hr/

Simon Stephens jedan je od najplodnijih i najvažnijih suvremenih britanskih dramskih pisaca. Njegove se drame i dramske adaptacije od kraja devedesetih izvode i u zemljama engleskog govornog područja kao i širom Europe, najviše u Njemačkoj, a on sam surađuje s brojnim značajnim europskim redateljima. Stephensovi su dramski tekstovi raznoliki  i formalno i tematski,  u rasponu od tzv. prljavog realizma do poetske ili postdramske fragmentacije, od angažirano političkog do posve intimnog pristupa, žanrovski fluidni, otvoreni različitim kazališnim interpretacijama. 

Ovo će biti prva izvedba neke Stephensove drame u Hrvatskoj, u režiji Janusza Kice, s čijim se redateljskim senzibilitetom dramski rukopis ovog teksta iznimno dobro poklapa.
 
Drama Svjetlo pada (2019.), okrutna i nježna, istodobno je i prikaz jedne disfunkcionalne obitelji rasute po sjeveru Engleske i duboka meditacija o smislu života koji najjače bljesne u blizini smrti. Radnju pokreće unutarnji dijalog sa samom sobom žene od pedesetak godina, u trenutku u kojem iznenada umire od moždanog udara, trenutku koji se potom izmiče iz vremenskog slijeda  i povezuje situacije u kojima se nalaze njezine dvije kćeri, sin i muž.  A ona im, u tom izmaknutom trenutku, može svjedočiti, pa čak i reći ono što je ostalo neizgovoreno i nezavršeno. Eliptične, paralelne, scene i dijalozi vode do preciznih psihoških profila, u samu srž transgeneracijske traume, uz gorki humor i hrabru nadu u zalječenje, bez imalo patetike i suvišnih riječi.
Svjetlo koje pada ono je koje obasjava i ono koje se gasi.

Lada Kaštelan, dramaturginja         
 
Glume: Doris Šarić-Kukuljica, Sreten Mokrović, Lucija Šerbedžija, Mia Melcher, Vedran Živolić, Ugo Korani, Adrian Pezdirc, Nataša Dangubić, Petra Svrtan, Ivan Pašalić.
Autorski tim: prijevod: Vinko Zgaga /redatelj: Janusz Kica /dramaturginja: Lada Kaštelan/ scenografija: Numen + Ivana Jonke / kostimografkinja: Doris Kristić /oblikovatelj svjetla: Aleksandar Čavlek / skladatelj glazbe: Stanko Juzbašić /asistentica redatelja: Žad Novak  / asistentica dramaturginje: Sandra Pašić / asistent scenografa: Vanja Magić / inspicijentica: Milica Sinkauz
 
Simon Stephens -  (rođen 6. veljače 1971.) engleski je dramatičar. Budući da je dugi niz godina predavao na programu mladih pisaca u Kraljevskom dvorskom kazalištu , sada je umjetnički suradnik u Lyric Hammersmith. Inauguracijski je suradnik dramatičara Steep Theatre Company , Chicago , gdje su američke premijere imale četiri njegove predstave, Harper Regan, Motortown, Wastwater i Birdland. . Njegovo pisanje široko se izvodi u cijeloj Europi i, zajedno s Dennisom Kellyjem i Martinom Crimpom , jedan je od najizvođenijih pisaca na engleskom jeziku u Njemačko .

Njegove drame postale su nagrađivane predstave u Velikoj Britaniji, među ostalim dva puta nagradom Olivier za najbolju novu predstavu 2013. nagrađena drama Znatiželjni incident s psom u noćno doba. Pornografija je osvojila kritiku 'Nagrade za kazalište u Škotskoj' za najbolju novu predstavu u razdoblju 2008.-09. Na obali širokog svijeta osvojila je također nagradu Olivier za najbolju novu predstavu u 2006.