Preskočite na glavni sadržaj

DPUH najavljuje okrugli stol 'Znanstveni časopis Peristil - kontinuirani rad i regionalna uloga'

Okrugli stol o kontinuiranom radu i regionalnoj ulozi znanstvenog časopisa Peristil održat će se u petak 19. svibnja 2023., u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Zagreb, u okviru Kliofesta.
vrijeme: 19.05.2023. -
url: http://www.dpuh.hr/

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske strukovno je udruženje koje već gotovo 70 godina djeluje na području humanističkih znanosti. Od svog osnutka izdaje znanstveni časopis Peristil u kojem se objavljuju istraživanja iz područja povijesti umjetnosti i srodnih društveno humanističkih znanosti. Svaki broj Peristila besplatno je dostupan u otvorenom pristupu na Portalu hrvatskih znanstvenih časopisa Hrčak te ima najviše preuzimanja u svojem polju humanistike. Peristil od 1954. godine kontinuirano komunicira sa znanstvenom zajednicom u Hrvatskoj i povezuje istraživače u zemljama iz našeg okruženja.

U posljednjem broju zahvaljujući suradnji sa znanstvenicama s Instituta za povijest umjetnosti Sveučilišta u Beču objavljeno je 20 tekstova stručnjaka iz Hrvatske, Austrije, Njemačke i Mađarske na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Veliki broj tekstova kritički obrađuje ulogu bečke škole povijesti umjetnosti u razvoju struke na područjima Habsburške/Austro-Ugarske Monarhije s posebnim osvrtom na vrijeme nakon Drugog svjetskog rata. Zadaća znanstvenog izdavaštva je informiranje javnosti i komunikacija sa znanstvenom zajednicom. Upravo u segmentu povezivanja sa širom javnosti strukovna udruga pouzdani je partner sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Sudjeluju: Dino Milinović, predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, Zvonko Maković, glavni urednik časopisa Peristil, Dragan Damjanović, član uredništva Peristila, Filozofski fakultet u Zagrebu, Ivana Mance, članica uredništva Peristila, Institut za povijest umjetnosti, Martina Petrinović, izvršna urednica Peristila.

Program Kliofesta: https://www.kliofest.hr/
 
Peristil, znanstveni časopis u otvorenom pristupu