Preskočite na glavni sadržaj

Dovršena obnova zapadnoga dijela sjevernog zida Dioklecijanove palače

Grad Split dovršio je konzervatorsko-restauratorske radove na zapadnome dijelu sjevernog zida Dioklecijanove palače, a u tijeku je izrada za nastavak obnove istočnoga dijela zida, koja se planira u 2023. godini.
vrijeme: 13.12.2022. -
mjesto: Split

​​Po riječima voditeljice Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu grada Splita Jasne Jerkov, konzervatorsko-restauratorski radovi na dijelu sjevernog zida Dioklecijanove palače, od Zlatnih vrata prema zapadu, trajali su od 8. kolovoza do 28. studenoga, a njihova ugovorena vrijednost bila je 387.510 kuna bez PDV-a.

Riječ je o nastavku obnove sjevernog zida Dioklecijanove palače, odnosno njegove zidane strukture. Prošle su godine izvedeni radovi na prvoj polovici zapadnoga dijela sjevernog zida, a ove godine započeti su i završeni radovi na njegovu drugom dijelu. Izvođač je bila tvrtka Kvinar d.o.o. iz Podstrane, stručni nadzor obavio je Darko Kulić d.i.g., a konzervatorski nadzor Radoslav Bužančić.

"U toj fazi radova na dijelu sjevernog zida Dioklecijanove palače izvedeni su istražni konzervatorsko-restauratorski radovi uzorkovanja kamena i analize štetnih topivih soli u kamenu na temelju kojih je lokalno izvršena desalinizacija dijela zida", rekla je Jerkov.

Dio zida na kojemu su se izvodili radovi, dodala je, ispran je vodom pod kontroliranim pritiskom kako bi se s kamena uklonila nevezana i slabije vezana prljavština, a zid je tretiran i biocidnim sredstvom.

"Uklonjene su dotrajale i neadekvatne fuge, cementne zakrpe, ispune te željezni klinovi. S površine zida uklonjene su tamne anorganske naslage i kamenac uz osobitu pažnju i kontrolu čuvanja žućkaste patine kamena", istaknula je Jerkov i dodala da su u podnožju zida postavljeni kameni "tašeli" većih dimenzija koji upotpunjuju vizualni dojam monumentalnog zida.

Kako je rekla, dio pročelja je fugiran i rekonstruirani su dijelovi kamena koji su bili oštećeni, a rekonstrukcije su obrađene i tonirane da se uklope u cjelinu.​ 

Osim toga, u gornji dio zida, ispod kamenih niša pa do krune, injektirana je smjesa kojom su trajno zabrtvljene pukotine kako bi se spriječio ulazak vode u zid, a postavljena je i zaštita od ptica na dijelove zida gdje bi se mogle nastaniti.

"U t​ije​ku je izrada detaljne dokumentacije izvedenih radova, a u izradi je i troškovnik radova s mapiranjem na grafičkim podlogama za istočni dio sjevernog zida. Dokumentaciju temeljem koje se planiraju nabaviti radovi u idućoj godini, kao nastavak obnove sjevernog zida Dioklecijanove palače, izrađuje tvrtka Artcore d.o.o iz Splita. ​Projekt provodi Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu Ureda za društvene djelatnosti Grada Splita, te je planiran u proračunu s izvorom prihoda od spomeničke rente", zaključila je Jerkov.

Izvor: Hina


Foto: Split.hr