Preskočite na glavni sadržaj

Dovršena cjelovita obnova povijesnog zdanja u Ulici Kralja Tomislava 5 u Sisku

Dovršeni su radovi cjelovite obnove visoko valorizirane povijesne zgrade na adresi Ulica Kralja Tomislava 5 u Sisku, koja se nalazi unutar zaštićene Kulturno-povijesne cjeline grada Siska upisane u Registar kulturnih dobara RH te unutar Arheološke zone Segestica-Siscia. U zgradi će biti smješten Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije.
vrijeme: 17.05.2023. -
mjesto: Sisak
url: https://min-kulture.gov.hr/

Na svečanom otvorenju zgrade na kojemu je predstavljen i Memorijalni postav Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije postavljenog u prizemlju, bila je izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku Ivana Miletić-Čakširan koja je u obraćanju medijima, među ostalim istaknula kako je neposredno nakon katastrofalnog potresa, Ministarstvo kulture i medija propisalo mjere zaštite radi sprječavanja daljnje štete na kulturnom dobru i bržeg stavljanja u funkciju. Obnovu, koja je realizirana sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije, pratio je Konzervatorski odjel u Sisku u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom i Kulturno-povijesnim centrom Sisačko-moslavačke županije, podsjetila je pročelnica Miletić-Čakširan, te naglasila kako su pri obnovi primijenjena sva potrebna protupotresna ojačanja, osigurana pristupačnost osobama smanjene pokretljivosti, podignut nivo energetske učinkovitosti, ali i provedena sanacija povijesnih elemenata i oblikovanja zgrade.
 
Ogradnim zidom uz Ulicu kralja Tomislava vraćen je povijesni urbanistički identitet prostora izgradnje uz rub ulice. Otvaranjem dvorišta prema Gajevoj ulici naglašava se karakter zgrade javne namjene otvorene za sve korisnike, a u izgrađenom gradskom tkivu mala oaza zelenila. Prezentirana je izvorna povijesna historicistička faza izgleda pročelja s dekorativnom opekom što zgradu čini dodatno posebnom.  Podsjećamo kako je na području Sisačko-moslavačke županije putem Fonda solidarnosti odobreno ukupno 78 programa obnove. U tijeku su radovi na 50 objekata, konstrukcijska obnova završena je na njih 8, u završnoj je fazi izrada projektne dokumentacije obnove za 17 programa, dok se za 3 programa očekuje početak provedbe.

Galerija fotografija