Preskočite na glavni sadržaj

'Dora: Bijeg u glazbu' - besplatna projekcija filma u Osijeku uz Dan žena

Povodom proslave Međunarodnog dana žena i kao dio ciklusa filmova (O)ženi, Kinematografi Osijek, Grad Osijek i Turistička zajednica grada Osijeka organiziraju projekciju dokumentarnog filma o životu Dore Pejačević, jedne od najpoznatijih hrvatskih skladateljica, koja će se održati u kinu 'Urania' u srijedu, 8. ožujka, s početkom u 19,15 sati. Ulaz je slobodan!
vrijeme: 08.03.2023. -
mjesto: Osijek
url: https://kinematografi-osijek.hr/

Film kroz povijesne i glazbene elemente te elemente filma ceste i odrastanja, prikazuje život ove talentirane hrvatske umjetnice. Film je to o ženskoj emancipaciji na početku 20. stoljeća kroz priču o životu jedne od najpoznatijih hrvatskih skladateljica Dori Pejačević (1885.-1923.), čija su djela još za njezina života izvođena u Dresdenu, Budimpešti, Beču i drugim europskim glazbenim centrima.
 
„Dora – Bijeg u glazbu“ donosi i stavke i ulomke glazbenih djela Dore Pejačević, koja ni danas, 100 godina nakon skladateljičine smrti, nisu izgubila čar i živost, u emotivnoj interpretaciji pijanistice Kyre Steckeweh, violinista Andreja Bielowa i Gewandhaus orkestra iz Leipziga pod ravnanjem dirigenta Andrisa Nelsonsa.