Preskočite na glavni sadržaj

Dokumentarni film 'Obalno šetalište' Silvija Mirošničenka stiže u hrvatska kina

Nakon uspješnih projekcija na prošlogodišnjem Liburnija Film festivalu te osvojene nagrade na SEE Film Festivalu 2023. (u Parizu, Berlinu i Washingtonu) - Nagrade europskog žirija za najbolji dokumentarni film (Ex aequo), dugometražni dokumentarni film 'Obalno šetalište' redatelja Silvija Mirošničenka od 11. travnja će se prikazivati u hrvatskim kinima.
vrijeme: 11.04.2024. -

Producentica filma je Anita Juka iz produkcijske kuće 4Film, koja je također i distributer, a koproducentica je Chiara Toffolo iz talijanske produkcijske kuće Tesla Film.
 
Početak kinodistribucije filma najavljen je za 11. travnja u Art-Kinu u Rijeci, nakon čega će uslijediti razgovor s autorom i prilika za druženje. Nakon toga, film će biti prikazan 13. travnja u kinu Metropolis u Zagrebu, 20. travnja u kinu Valli u Puli, 29. travnja u Kinoteci u Zagrebu, te od 3. do 5. svibnja u kinu Studentski centar Zagreb, a u rujnu u kinu u Labinu. Paralelno s festivalskim prikazivanjima, dogovaraju se i nove projekcije u sklopu distribucijskog plana.
 
Radnja ovog opservacijskog dokumentarnog filma mozaično prikazuje svakodnevicu liburnijske zajednice, fokusirajući se na veći broj stanovnika koji su povezani s dvanaest kilometara dugim šetalištem Franza Josefa I, od Voloskog do Lovrana. Među poznatim osobama u filmu ističu se reperska skupina Reinkarnacija, slavni kantautori Duško Jeličić Dule i Silvana, fotograf Smiljan Prpić, komunikacijski stručnjak i politički aktivista Domagoj Tramontana, osebujni poduzetnik Vjekoslav Martinko, dizajner Albano Vučetić te drugi. Film također dokumentira lokalne izbore za vođenje grada Opatije te brojna događanja duž šetališta.
 
"Rijetko gdje u Hrvatskoj možete upoznati ljude toliko povezane s prostorom kao ovdje. Ne radi se samo o fizičkom dodiru, već i o emotivnoj povezanosti s lungomarem, što se u našem jeziku naziva dom, sasvim različitog značenja od riječi kuća/stan. Jako mi je bilo važno kroz sliku i međusobnu interakciju protagonista pokazati taj osjećaj doma, da su svi protagonisti dužinom 12-kilometarskog šetališta jedna liburnijska zajednica", rekao je o svom novom filmu Mirošničenko za portal dokumentarni.net, koji je film uvrstio među 10 najboljih filmova prošle godine.
 
"Obalno šetalište" traje 75 minuta i dolazi iz Hrvatske i Italije. Scenarij i režiju potpisuje Silvio Mirošničenko, dok su za kameru zaslužni Debora Vrizzi i Daniel Ruljančić. Montažu je obavila Doris Dodig, a zvuk su oblikovali Francesco Morosini i Emanuele Amodeo. Glazbu je skladao Pere Ištvančić. Produkciju filma potpisuje Anita Juka iz 4Film, uz koprodukciju Chiare Toffolo iz Tesla Production. Film je podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Friuli Venezia Giulia Audiovisual Fund, MEDIA, Grada Rijeke, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Turističke zajednice općine Lovran.