Preskočite na glavni sadržaj

Dokukino KIC u programu 'Hall of Fame' prikazuje 'Medium Cool'

Zagrebačko Dokukino KIC u svom novom izdanju programa 'Hall of Fame', donosi od kritike hvaljeni film 'Medium Cool' Haskella Wexlera koji u filmskim krugovima danas ima status kultnog.
vrijeme: 25.11.2021. - 28.11.2021.
mjesto: Zagreb
url: https://dokukino.net/

To ostvarenje iz 1969. godine govori o snimatelju televizijskih vijesti koji upoznaje mladu ratnu udovicu i postaje osobno involviran u nasilje i masovne demonstracije koje izbijaju na Nacionalnoj konvenciji demokratske stranke u Chicagu 1968. gdje se okupljaju hipiji i drugi protivnici rata u Vijetnamu.
 
U filmu se dokumentarno isprepliće s igranim - osim što glavni glumac Robert Forster biva uvučen u stvarne događaje na Konvenciji, na razini forme Wexler se koristi tehnikama karakterističnim za cinéma vérité.
 
Kako se podsjeća u najavi,  film je dobio oznaku X zbog načina na koji se dotiče američke kontrakulture, prokazavši SAD u njezinim rasnim, spolnim i društvenim podjelama.
 
Po riječima kritičara Vincenta Canbya za The New York Times, to je “svojevrsna filmska Guernica, portret Amerike usred procesa eksplodiranja u odlomljene komadiće netrpeljivosti, sumnje, straha i nasilja".
 
Kino-repertoar u petak, 26. studenog i nedjelju, 28. studenog donosi filmove o opasnostima i humanosti 21. stoljeća u doba dubokih kriza.
 
Poetični dokumentarac talijanskog majstora Gianfranca Rosija, "Notturno", o svakodnevici ljudi na politiziranim granicama na Bliskom istoku, premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, na kojem je osvojio i više nagrada.
 
"Novo evanđelje" Švicarca Mila Raua opisuje se kao vrlo smiono djelo koje kroz prizmu umjetnosti želi dovesti do promjena. Dok ne postavlja predstavu o pasiji, Rau s filmskom ekipom prati buđenje svijesti među radnicima na plantažama rajčice na jugu Italije, dodaje se.
 
Za subotu je najavljen susret s filmskom autoricom  Sunčicom Anom Veldić, "koja je svojom underground estetikom i šarmantno autoironičnim te metatekstualnim pristupom osvježila kratku formu hrvatskog dokumentarca".
 
"Svakom novom idejom ona polazi od svog intimnog iskustva, nastupajući iz pozicije filmske amaterske autorice, kasnije studentice režije, veterinarke i intelektualke", kažu iz Dokukina.
 
O svim tim njezinim ulogama s autoricom će razgovarati redatelj Igor Bezinović. Ulaz na razgovor je slobodan, a snimka razgovora naknadno će biti dostupna na volimdokumentarce.net i Restartovu YouTube kanalu.
 
Uslijedit će projekcija sedam njezinih filmova: "Hrvatska djevica", "Video priručnik za slučaj nuklearne katastrofe u Krškom", "Festivalski turizam", "Hux Flux", "Smokvin sin", "Precijenjena dramaturgija", "Catstream" i "Osoba". Za kratkometražni program potrebno je kupiti ulaznicu.
 
Izvor: Hina