Preskočite na glavni sadržaj

Dokukino KIC: Program Hall of Fame uz kultni film F. Wisemana

Travanjski program u Dokukinu KIC otvara se kultnim i zabranjivanim filmom velikog Fredericka Wisemana u sklopu programa Hall of Fame, ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’ u stvarnosti, Ludilo u Titicutu.
vrijeme: 04.04.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://dokukino.net/
Redatelj nas vodi kroz jednu američku bolnicu za mentalno bolesne kriminalce, prikazujući kako zatvorenike tretiraju stražari, socijalni radnici i psihijatri. Film gledamo u četvrtak 4. travnja u 19 sati.

Remek-djelo direktnog filma i dokumentarizma uopće (u anketi časopisa Sight and Sound 2014. proglašen 27. najboljim dokumentarnim filmom svih vremena), film je izazvao lavinu reakcija i postao jedini američki film zabranjen za prikazivanje zbog navodnog kršenja privatnosti i digniteta pacijenata, te je nakon dugog sudskog spora koji je trajao više od dvadeset godina ipak pušten u distribuciju. Uvodnu riječ u film održat će filmska kritičarka Iva Rosandić.

Vikend donosi projekcije nagrađivanog filma Nicolasa Philiberta, Na Adamantu: Nitko nije savršen o centru za dnevnu skrb smješten na rijeci Seini u srcu Pariza. Dokumentarac iscrtava sigurno mjesto oko svojih protagonista i neintruzivnim im pristupom omogućuje da se slobodno izraze. Na programu je u subotu 6. i nedjelju 7. travnja u 21 sat.

U subotu u 19 sati na repertoaru je dokumentarac koji je na prestižnom Berlinaleu 2022. osvojio Kristalnog medvjeda (film za mlade) i Nagrada Teddy, Alis dvojca Clare Weiskopf i Nicolása van Hemelrycka. Postajemo dio vježbe skupine djevojaka u skloništu za tinejdžerke u Bogoti koje zamišljaju životnu priču izmišljene kolegice Alis. Sve kreće kao nevina igra, ali se uskoro počinje stapati sa stvarnošću i djevojke dobivaju način da vlastita iskustva pogledaju iz drugačije perspektive.

U nedjelju publiku očekuje odvažan film nagrađen na prošlogodišnjem ZagrebDoxu Velikim pečatom, Manifest, koji potpisuje Angie Vinchito. Riječ je o found footage dokumentarcu koji je u potpunosti sačinjen od često šokantnih videa koje su ruski tinejdžeri stavljali na društvene mreže, od nevinih jutarnjih rituala do velikih evakuacija. Ovaj duhoviti i bolni prikaz generacije izgubljene pod čizmom diktature pokazuje kako nedužne žrtve u iskrivljenom sistemu okrutnost uče širiti dalje.
 
Detaljan raspored i ulaznice: dokukino.net