Preskočite na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada zatvoren Motovun

Pobjednik festivala MFF 2022, dobitnik Propelera Motovuna, jedinstveni je film 'Ratni konj' u režiji Riley Keough i Gine Gammell koji prati živote mladih pripadnika plemena Lakota, u izvedbi naturščika. 
vrijeme: 31.07.2022. -
mjesto: Motovun
url: https://motovunfilmfestival.com/
O nagradi je odlučio glavni žiri u sastavu Piotra Domalewskog, Gorana Dukića i prošlogodišnje dobitnice Propelera Motovuna – Ninje Thyberg. “Iskren i majstorski izrežiran film, od početka do kraja obilježen nevjerojatnim glumačkim izvedbama. Brutalan koliko i sladak te uvijek vjeran svojim protagonistima i njihovom svijetu” riječi su žirija.
Nagrada žirija kritičara FIPRESCI pripala je filmu Sveti duh Cheme Garcíje Ibarre. Osvrnuvši se na težak zadatak odabira najboljeg ostvarenja u motovunskoj selekciji, članovi žirija Midhat Ajanović, Tim Lindemann i Marko Stojiljković jednoglasnu su odluku obrazložili riječima: “Ove godine imali smo sreće jer se jedan film posebno istaknuo svojom originalnošću, snažnim kontrastom između tople palete boja i naklonjenosti likovima s jedne strane te mračne priče s druge, između retro dizajna te jasnog i preciznog viđenja suvremenog svijeta, a naposljetku i po deadpan humoru kojim je tako raskošno začinjen.”
Žiri Motovunskih kratkih nagradu je dodijelio animiranom uratku Prodavači leda Portugalca Joãoa Gonzaleza. “Ovaj nas je animirani film ostavio bez riječi i u suzama. Svojom slojevitošću zadire u brojne teme, od ljubavi i gubitka do globalne ekonomije i ekološke kataklizme. Sva ta važna pitanja obrađena su s nevjerojatnom suptilnošću i vještinom, dramaturški i stilski. Ovo poetično umjetničko djelo zaslužuje ući u stalni postav svakog muzeja suvremene umjetnosti” obrazložili su među ostalim članovi žirija Jing Hasse, Mo Harawe i Andrej Korovljev. Posebno priznanje otišlo je filmu Ukrotiteljica Alcibiadea Cohena, dok je nagrada za najbolji hrvatski kratki film Corto Montonese dodijeljena Lani Barić za Snjeguljicu.
U 5 dana festivala, motovunskim kinima i šarmantnim uličicama promarširao je 131 film, deseci volontera i tisuće posjetitelja. Uz bogati glazbeni program, nezaboravno audiovizualno iskustvo svakako su priuštila braća Sinkauz izvedbom glazbe koju su skladali za projekciju kultnog švedskog filma Vještice: Povijest magije kroz stoljeća, koji ove godine slavi stotu obljetnicu. Prije povratka u žrvanj svakodnevice, ekipa festivala zakazala je vjernim gledateljima viđenje i dogodine.
Opširnije