Preskočite na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade Lidice 2022.

U organizaciji Hrvatskoga školskog muzeja i Veleposlanstva Republike Češke u Zagrebu u utorak su dodijeljene diplome autorima i mentorima nagrađenih radova na jubilarnoj 50. Međunarodnoj izložbi Lidice 2022. koja je održana u Češkoj. 
vrijeme: 13.12.2022. -
mjesto: Zaagreb
url: https://www.facebook.com/hrvatskiskolski.muzej
Svečana dodjela održana je u prostoru Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, a prisutne je pozdravila ravnateljica MSU-a gospođa Zdenka Badovinac koja je istaknula kako je sretna što se u njihovim prostoru nalazi Pariška soba Hrvatskog školskog muzeja u kojoj se svečanost održava te tako MSU podržava Školski muzej s obzirom na okolnosti u kojima se nalazi.
Ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja gospođa Anita Zlomislić naglasila je kako Školski muzej već trideset godina, od 1992., organizira prikupljanje radova te omogućava djeci i mladima Hrvatske sudjelovanje na jednoj od najvećih i najznačajnijih manifestacija dječjeg stvaralaštva u svijetu. Podsjetila je kako je ova međunarodna manifestacija, koja se održava od 1972. godine, nastala u znak sjećanja na djecu iz češkog sela Lidice koju su njemački nacisti ubili 1942. godine te na svu ostalu djecu stradalu u ratovima te je rekla kako, na žalost, i u ratu koji se upravo događa u Ukrajini također ponovo stradavaju djeca. Na kraju je čestitala nagrađenima te pozvala sve da se prijave i na natječaj za Lidice 2023. 
Nagrade učenicima i njihovim mentorima uručio je veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija gospodin Milan Hovorka koji je također čestitao djeci, učenicima i njihovim mentorima te ocijenio kako je u izvrsnoj organizaciji Hrvatskog školskog muzeja svake godine pa i ove obljetničke na 50. Međunarodnu izložbu Lidice 2022. pristiglo mnoštvo dječjih radova iz cijele Hrvatske. Nagrade odlaze u Hrvatsku Kostajnicu, Malu Suboticu, Rijeku, Sveti Juraj na Bregu (Pleškovec), Špišić Bukovicu i Zagreb.