Preskočite na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade HDD-a i otvorena Izložba hrvatskog dizajna 21/22!

Prvi put u zagrebačkoj Laubi – kući za ljude i umjetnosti, nakon dugogodišnje suradnje s Muzejom za umjetnost i obrt koji je sada zatvoren radi obnove, otvorena je izložba najboljih hrvatskih dizajnerskih ostvarenja iz protekle dvije godine u svim područjima dizajnerskog djelovanja, od dizajna vizualnih komunikacija, produkt dizajna i dizajna ambalaže, do modnog dizajna te dizajna u digitalnim medijima i koncepata.
vrijeme: 10.01.2023. -
mjesto: Zagreb
url: http://dizajn.hr/

Ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković tom je prilikom poručila kako su izložbe hrvatskog dizajna koje Hrvatsko dizajnersko društvo godinama organizira platforma na kojoj su se definirali kriteriji što je to dobar dizajn, identificirale teme i generacijski pomaci, pozicionirala struka, afirmirale nove kompetencije unutar područja dizajna te prezentirale zasebne specijalizacije kojima se dizajneri danas bave.

Istaknula je kako su one već od svojih prvih izdanja, rasle u formalnom, ali i sadržajnom smislu te da se njima predstavlja kontinuitet kvalitete i punktiraju ona mjesta u suvremenom hrvatskom dizajnu koja će u budućim vremenima biti temelj daljnjeg kreativnog promišljanja dizajnerske struke. Uz želje da i ubuduće slijede takvu vrstu pristupa osluškujući duh vremena i titraje dizajnerske struke, ravnateljica Tudor Perković čestitala je nagrađenima.
 
Okupljenima su se obratili i dobitnik Nagrade HDD-a za životno djelo Boris Ljubičić te zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet. Izložba predstavlja 324 profesionalna i studentska dizajnerska rada, što je najveći broj u posljednje 24 godine, otkad se u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva održavaju Izložbe hrvatskog dizajna. Uz Nagradu HDD-a za životno djelo koja je dodijeljena dizajneru Borisu Ljubičiću, Veliku nagradu HDD-a dobio je projekt Centra za posjetitelje Crna Roda, Osekovo i tim autora: Clinica studio, Roth i Čerina, Niko Mihaljević, Ivana Fabrio, Franka Tretinjak, Borna Demel, Novena i Vanja Cuculić, a isti studio dobio je i Nagradu za cjeloviti projekt - proizvod za profesionalce, dok je od studentskih radova najbolji bio "Podravski hige" Martine Petric.
 
Nagradu za modni i odjevni profesionalni dizajn dobila je Kolekcija JZ22 Varteks Martine Vrdoljak Ranilović, a studentski "Nautilus 21" Nike Vrbice i "DELIRIUM(A,O)" Vicka Racetina. Za dizajn ambalaže u profesionalnoj kategoriji nagrađen je splitski Kazinoti & Komenda za "Valentino Bošković - Velika Praska", a u studentskoj  Luka Grković za "Bronhi", Nagradu za profesionalni dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija dobio je Studio Sonda iz Vižinade za interaktivnu instalaciju "Putovanje batanom", a studentski Ivan Vrček - VART za "Uberi".
 
Za profesionalni dizajn vizualnih komunikacija za publikacije Kunsthalle Wien nagrađeni su Lana Grahek i Dejan Kršić, a za studenski Klara Heberling za seriju fanzina o mentalnim bolestima. Od profesionalnih dizajnera Studio Bilić_Müller dobio je za rad "Za rast je potrebno vrijeme" Nagradu za prostorne i grafičke intervencije i sisteme, zatim Studio: Numen/ForUse + studio Ru:t  za industrijski i produkt dizajn te studentica Ema Čimbur za "Svemirsku terasu". Studio Oaza dobio je nagradu u kategoriji koncepta, inicijative i kritičkog dizajna za "Oaza Books" te student Toni Bilić za "Casein - inovativni sustav održive ambalaže za samostalnu izradu".
 
Izložbu je moguće posjetiti do 22. siječnja 2023. godine, a dostupna je i u online izdanju: http://izlozba.dizajn.hr/2122/.

Popis svih nagrađenih:
http://dizajn.hr/blog/dodijeljene-nagrade-hdd-otvorena-izlozba-hrvatskog-dizajna-2122/