Preskočite na glavni sadržaj

Do kraja lipnja konstrukcijska obnova obiteljske kuće Stjepana i Slavka Mihalića

Konstrukcijska obnova kuće oca i sina Stjepana i Slavka Mihalića u Karlovcu, financirana iz Fonda solidarnosti Europske unije s 316.000 eura, treba biti gotova do 1. lipnja, a u četvrtak je najavljeno da će u njoj biti njihovi rukopisi, knjige i časopisi, umjetnine te gramofonske ploče.
vrijeme: 09.02.2023. -
mjesto: Karlovac

Pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša Grada Karlovca Ana Hranilović Trubić rekla je danas da je uklonjeno staro krovište, žbuka sa zidova i zabatni zid, betoniran je temelj na kojemu će biti novi, uklonjen je pod u prizemlju i postavit će se novi s hidroizolacijom, nakon čega će se ojačati cijela konstrukcija i postaviti novo krovište.
Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" ostavštinu obitelji Mihalić dobila je 2018. godine.
Ravnateljica knjižnice Kristina Čunović rekla je da će u kući Mihalićevih biti više od šest stotina knjiga i časopisa.
"Veseli nas 19 rukopisa Slavka i 34 rukopisa Stjepana te više od 250 gramofonskih ploča. U ovoj kući ćemo s Maticom hrvatskom organizirati Mihalićeve dane. Raduje nas što ćemo imati mjesto za književne večeri, brojna predavanja, a sve u cilju razvoja kulture u Karlovcu", dodala je Čunović.
Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je kako će se znati više nakon cjelovite obnove objekta, za što će se tražiti izvori financiranja.
"Planovi Gradske knjižnice 'Ivan Goran Kovačić' nas tjeraju da ubrzamo cjelovitu obnovu i stavljanje u funkciju ove kuće. Ovo je primjer vraćanja javnih zgrada u funkciju i može biti poticaj privatnim vlasnicima da krenu tim putem", poručio je.
Pisac Stjepan Mihalić (1901. - 1984.) karlovački je kroničar, romanopisac, dramaturg, feljtonist i urednik, koji je neko vrijeme vodio i karlovačko kazalište, a njegov sin Slavko (1928.- 2007.) jedan je od najvećih hrvatskih pjesnika čija su djela prevedena na 25 jezika. (Hina)