Preskočite na glavni sadržaj

'Dnevnik Pauline P.' Nevena Hitreca stiže u kina

Dugometražni igrani film za djecu Nevena Hitreca 'Dnevnik Pauline P.', nastao prema istoimenom romanu autorice Sanje Polak, kreće u kinodistribuciju od 23. ožujka. Svečana premijera održat će u osječkom kinu Urania, u petak, 17. ožujka, uz prisustvo redatelja Nevena Hitreca, autorice romana Sanje Polak, producenta Jure Bušića i dijela glumačke postave. Film je dobio i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za gledanje u kinima u sklopu nastave medijske kulture u osnovnim školama. 
vrijeme: 17.03.2023. -
mjesto: Osijek
url: https://www.facebook.com/dnevnik.pauline.p

Naslanjajući se na predložak poznate školske lektire, film na topao i duhovit način progovara o školskim dogodovštinama, prijateljstvu, prvim ljubavima i obiteljskoj dinamici iz perspektive glavne junakinje koja neumoljivo pomiče granice jer je u njezinom svijetu sve moguće.
 
U novom ruhu, kao vedru obiteljsku komediju s elementima humora i fantastike, film Dnevnik Pauline P. je temeljem pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje dobio preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za gledanje u kinima u sklopu nastave medijske kulture u osnovnim školama. U tu svrhu, kao obrazovno i pedagoško sredstvo u nastavnom procesu, pripremljen je i metodički priručnik autorice Sanje Polak, koncipiran kao skup odgojno-kreativnih prijedloga u izvođenju nastavnog sata namijenjenog analizi ovog lektirnog djela.
 
Naslovnu ulogu Pauline P. igra Katja Matković, a u dječjim ulogama pojavljuju se još Aria Dunda, Ramona Ivanda, Tom Rushaidat, Jakov Švarc i Darin Pavišić. Ostale glavne uloge tumače Igor Kovač, Judita Franković Brdar i Borko Perić, a nastupaju i Iskra Jirsak, Ksenija Marinković, Vinko Kraljević, Dražen Kühn, Slavica Knežević, Nikša Butijer, Areta Ćurković, Anđelko Petric, Ljiljana Bogojević, Luka Petrušić, Draško Zidar, Alen Šalinović, Dušan Gojić i Helena Buljan.
 
Film prati samouvjerenu, emotivnu i duhovitu učenicu 3.c razreda Paulinu P., koja je nepopravljivi individualac, sposobna u svakom trenutku reći svoje mišljenje i naći rješenje za svaku situaciju. Otvorenog srca i bez trunke straha, ponekad odlučna, a ponekad samodopadna, Paulina svoj dnevnički život ispunjava svakodnevnim školskim i obiteljskim zgodama i nezgodama, maštarijama i za njezinu dob neuobičajenim duhovitim kritičkim osvrtima na stvarnost oko nje. Iako uživa poziciju najveće frajerice u razredu, njezinu reputaciju poljuljat će nova učenica koju su ubrzo prigrlili svi Paulinini razredni kolege i simpatije. Premda će Paulini trebati dosta vremena da prijeđe preko dječjeg ponosa i ljubomore, shvatit će da joj je nova učenica sličnija nego što misli. Paralelno sa školskim zgodama, Paulina pokušava pomiriti roditelje, a za njezine zrele reakcije djelomično je zaslužan i novi učitelj. 
 
"Cilj mi je bio napraviti duhovit i empatičan film, da gledatelji s njega izađu nasmijani i dobrog raspoloženja. Osobno poznajem i volim atmosferu, jezik i humor koji su utkani u ovaj film. Čovjek se osjeća opušteno i sigurno u priči koja poštuje obiteljski sustav vrijednosti, koja s punim ljudskim poštovanjem pristupa svakom svom liku, pa i onda kada ga satirički bocne. Koncepcijski uzori su mi bili i klasici hrvatskog stripa poput Ivice Bednjanca i njegove legendarne 'Durice', ali i razigrana forma i kreativna raznolikost crtića Zagrebačke škole animiranog filma ...
 
Dojam ovog filma uveliko ovisi o glumi i karakterima djece, nositeljima glavnih uloga. Moralo ga se režirati s puno zanatskog znanja, s poznavanjem dječje psihologije i dozom luckastosti i povišene energije bez koje ne bi bila pogođena bit željene atmosfere cjeline. U novom ruhu, književni klasik iz djetinjstva podsjeća na lekcije koje odraslom oku prolaze ispod radara, a subjekt su ponekad neophodne dječje nevinosti, dok će one koji tek žive Paulininu priču potaknuti da uživaju u slatkim mukama koje nosi djetinjstvo," rekao je redatelj Neven Hitrec.
 
Producent filma je Jure Bušić (Jaka produkcija), izvršni producent Hrvoje Habeković, distributer tvrtka Jučer d.o.o., a ostalu autorsku ekipu čine scenaristica Dora Delbianco, koscenarist Ivan Turković-Krnjak, direktor fotografije Dragan Marković, skladatelj Darko Hajsek, montažer Slaven Zečević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Ivana Zozoli Vargović, majstorica maske Snježana Gorup, dizajner zvuka Julij Zornik i snimatelj zvuka Matija Santro. Film je podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, potprograma Media programa Kreativna Europa i Hrvatske radiotelevizije.
 
Premijerna projekcija filma, uz prisustvo redatelja Nevena Hitreca, autorice knjige Sanje Polak, producenta Jure Bušića i dijela glumačke postave, zakazana je za petak, 17. ožujka. Više informacija o tome na ovoj poveznici.
 
Film Dnevnik Pauline P. od 23. ožujka možete pogledati u kinima diljem zemlje. Novosti i detalje o projekcijama možete pratiti i na društvenim mrežama - Facebook i Instagram
 
Izvor: HAVC