Preskočite na glavni sadržaj

Dino Demicheli, dobitnik nagrade "Judita"

Nagradu „Judita“ za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini u 2023. dobio je Dino Demicheli za djelo "Marko Marulić i epigrafska zbirka Dmine Papalića", priopćeno je u nedjelju sa svečanog otvaranja znanstvenog, književnog i izdavačkog programa 34. Marulićevih dana.
vrijeme: 21.04.2024. -
url: https://www.knjizevni-krug.hr/novosti/34-marulicevi-dani-2024/
Knjiga Dina Demichelija "Marko Marulić i epigrafska zbirka Dmine Papalića", kako je obrazloženo, donosi znanstvenu analizu antičkih epigrafskih spomenika koji su nekoć bili u posjedu splitskog humanista Dmine Papalića.
U Demichelievoj knjizi donosi se prijevod latinskog teksta Marka Marulića kojim je on komentirao i interpretirao epigrafske spomenike podrijetlom iz Salone, uz autorovu epigrafsku analizu natpisa iz Papalićeve zbirke. Marulićevo djelo dosad nije bilo tiskano te se sada prvi put objavljuje, pri čemu je preveden i komentiran odjeljak u kojem Marulić piše o salonitanskim natpisima.

Nagradu „Davidias“ za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine dobio je Nicolas Raljević za prijevod na francuski jezik Krležine trilogije Glembajevih - La Trilogije des Glembay: Messieurs les Glembay, À l'agonie i Léda. 
Nakon dvije godine Raljević je ponovno dobitnik nagrade „Davidias“ što dokazuje važnost njegova prevoditeljskoga rada za hrvatsku književnost i kulturu, kojim promiče hrvatsku baštinu na francuskom govornom području te kojim se svrstava u vrh poslanika hrvatske književnosti kao renomiran i nagrađivan prevoditelj.

Sara Hižman ovogodišnja je dobitnica nagrade „Slavić“ za najbolji prvijenac, za knjigu pjesama Starorječje.

Ovogodišnji 34. Marulićevi dani su u godini 500. obljetnice smrti Marka Marulića.
Na svečanom otvaranju znanstvenog, književnog ii izdavačkog programa u Splitu istaknuto je da je Marulić bio književnik europskih dimenzija, te da je u svojim djelima promicao vrijednosti kršćanskog humanizma.
U sklopu tog programa, gradonačelnik Splita Ivica Puljka je položio vijenac na spomenik Marka Marulića istaknuvši važnost Marulića za razvoj hrvatskog jezika. U crkvi sv. Frane, vijenac na Marulićev grob položio je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban te naglasio da je Marulić jedinstvena veličina  u hrvatskoj povijesti.
Misu u crkvi sv. Frane, u sklopu 500. obljetnice smrti Marka Marulića, služio je nadbiskup splitsko-makarski mons. Zdenko Križić.

Izvor: Hina

Opširnije:
http://dhk.hr/dogadanja/hrvatska/dobitnici-nagrada-za-dan-hrvatske-knjige