Preskočite na glavni sadržaj

Dijelovi amfora i keramike pronađeni u podvodnim istraživanjima u uvali Barbariga

Veće količine građevinske keramike, ulomci stolnog i kuhinjskog posuđa te amfora pronađene su u podmorju uvale Barbariga, na području Vodnjana, prilikom podvodnih arheoloških istraživanja u toj uvali, izvijestili su u četvrtak iz Grada Vodnjana.
vrijeme: 15.09.2022. -
url: http://www.ami-pula.hr/

Arheološki muzej Istre iz Pule provodi podvodno arheološko istraživanje na području plaže stare Barbarige odnosno lokaliteta rimske luke pod vodstvom Ide Koncani Uhač, a interes podvodnih arheologa su ostaci antičkog lučkog uređaja u uvali Barbariga, koji je najvjerojatnije, kao dio operativne obale za ukrcaj i transport ulja morskim putem, bio u službi obližnje antičke uljare.
 
Lokaliteta Barbariga - uljara još je 1950. istraživao arheolog Štefan Mlakar iz pulskog AMI-ja. U uvali Barbariga pod morem, tim arheologa i ronilaca ustanovio je monumentalnu strukturu čija je dužina 57 metara, sačuvana "in situ" u tri reda kamenih blokova, a sondiranjem je ustanovljen i temeljni blok. Širina strukture je od 16 do 24 metra, s istakom u obliku slova L. Lučki uređaj građen je od kamenih blokova dimenzija 3,1 metara sa 2,6 metara.
 
"Dosadašnji rezultati ovog istraživanja još su jedna potvrda da je područje Grada Vodnjana i u antici bilo poznato po proizvodnji kvalitetnog maslinovog ulja. Lokalitet Barbariga - uljara u zaleđu uvale raspolagala je s 20 tijeskova, što je svrstava u najveću uljaru na području Istre, a vjerojatno i šire", naveli su iz Grada Vodnjana.
 
Dodali su kako je lokalitet datiran u 1. stoljeće a na obližnjoj Punti Barbariga ostaci su i rimske peristilne vile.
 
Prema procjenama, uljara takve veličine prerađivala je masline zasađene na površini od 240 do 300 hektara, a veličina cijelog posjeda procjenjuje se na 900 hektara.
 
U podmorju su pronađene veće količine građevinske keramike, ulomci stolnog i kuhinjskog posuđa te amfora. Među njima ističu se amfore proizvedene na području Fažane kao i amfore tipa Dressel 6A. Većina nalaza već sada se može datirati u 1. stoljeće, što odgovara i obližnjem lokalitetu antičke uljare.
 
Istraživanja se provode u sklopu projekta "Istarsko podmorje" koji se oslanja na dokumentiranje, popisivanje i topografiju svih podvodnih lokaliteta vezanih za rimsku povijest. (Hina)