Preskočite na glavni sadržaj

Digitalno restaurirani film 'Jedan dan u turopoljskoj zadruzi' u programu festivala Film Restored u Berlinu

Nijemi dokumentarni film 'Jedan dan u turopoljskoj zadruzi' redatelja Drage Chloupeka i snimatelja Aleksandra Gerasimova, snimljen 1933. godine u sklopu filmske produkcije Škole narodnog zdravlja iz Zagreba, uvršten je u ovogodišnji program festivala baštinskog filma Film Restored koji se održava od 21. do 25. rujna u Berlinu.
vrijeme: 21.09.2022. - 25.09.2022.
mjesto: Njemačka; Berlin
url: https://www.deutsche-kinemathek.de/

To će ujedno biti i svjetska premijera ovog klasika hrvatskog dokumentarizma predratnog razdoblja u svom digitalno restauriranom izdanju. Film je etnografski vjerna rekonstrukcija svakodnevnog života članova obiteljske zadruge iz sela Mraclin od ustajanja do odlaska na počinak, uz međutekstove na autentičnom turopoljskom narječju. Veliko priznanje Jedan dan u turopoljskoj zadruzi doživio je 1960. godine, 27 godina nakon što je snimljen, kad je na festivalu etnografskog filma u Firenci osvojio glavnu nagradu, pri čemu je u obrazloženju istaknuta "ljudska toplina i čestitost u prikazu jedne zajednice".
 
Berlinski festival baštinskog filma Film Restored održava se od 2015. godine u organizaciji Njemačke kinoteke, a ovogodišnje izdanje, inspirirano osamdesetim rođendanom redatelja Wernera Herzoga, posvećeno je istraživanju različitih aspekata dokumentarne forme, kao i skretanju pozornosti na obimnu dokumentarnu filmsku baštinu pohranjenu u kinotečnim ustanovama iz cijeloga svijeta.
 
Jedan dan u turopoljskoj zadruzi bit će prikazan u sklopu programa Mission: Education, a uvodno izlaganje o filmskoj produkciji Škole narodnog zdravlja 1927. - 1960. godine održat će Vjeran Pavlinić, supervizor restauracije filma i načelnik Odsjeka za zaštitu, digitalizaciju i restauraciju audiovizualnog gradiva Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva.
 
Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva digitalno je restaurirala Jedan dan u turopoljskoj zadruzi u zagrebačkim studijima Ater i Klik film 2020. godine uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. U restauraciji je korišten originalni negativ filma na zapaljivom, nitratnom filmu.
 
Sve ostale informacije o ovogodišnjem programu festivala Film Restored potražite na ovoj poveznici.
 
Izvor: HAVC