Preskočite na glavni sadržaj

'Digitalni kustos' – otvorene prijave za radionicu digitalizacije kulturne baštine

Narodni muzej Zadar organizira petodnevnu radionicu namijenjenu muzealcima i baštinskim stručnjacima koji se susreću s digitalizacijom kulturne baštine pod nazivom 'Digitalni kustos', koja će se održati od 24. do 28. travnja u Kneževoj palači u Zadru. Prijave traju do 14. travnja 2023.
vrijeme: 24.04.2023. - 28.04.2023.
prijava: 14.4.2023.
mjesto: Zadar
url: https://nmz.hr/hr/

Edukacija će se održati u sklopu Erasmus+ projekta „MUSEUM-NEXT: Poticanje digitalizacije u malim i srednjim muzejima kroz ulogu digitalnog kustosa“ u kojem sudjeluju stručnjaci iz Italije, Grčke, Španjolske i Hrvatske. Cilj radionice je promicanje digitalizacije kulturne baštine u malim i srednjim muzejima kako bi se unaprijedili sustavi za upravljanje zbirkama, katalogizaciju i učinkovitost unutar muzejskog sustava, poboljšale digitalne vještine muzejskih stručnjaka u katalogizaciji i upravljanju resursima, promicanju baštine i pripovijedanju, odnosno potaknulo i testiralo sudjelovanje javnosti u poduzetim digitalnim inicijativama.
 
Projektom Museum-Next partnerske institucije ponudit će odgovor na navedenu problematiku u vidu prenošenja znanja među muzejskim djelatnicima (peer to peer). Svi polaznici steći će znanja i vještine digitalnog kustosa, potrebne za primjenu digitalnih alata i resursa na niz aspekata bitnih za rad u muzejima kao što su upravljanje zbirkama, katalogizacija, upravljanje i ažuriranje arhiva, online distribucija i promocija, te stvaranje novih iskustava posjetitelja. Također, polaznicima radionice bit će predstavljene najbolje prakse korištenja igrifikacije u svrhu postizanja većeg angažmana i bolje motiviranosti publike, kao i važnost marketinga i PR-a u razvijanju publike, razumijevanju potreba i želja krajnjih korisnika i upoznavanju građana s bogatom kulturnom baštinom o kojoj muzeji skrbe.
 
Radionica projekta Erasmus+ Museum-Next financirana je od strane Europske unije i besplatna je za sve polaznike. Maksimalan broj polaznika je 30, a potvrda o sudjelovanju bit će izdana polaznicima koji završe najmanje 80% obuke.
 
Više o edukaciji možete saznati u Pozivu za sudjelovanje i Programu, a prijaviti se možete putem obrasca do 14. travnja 2023. Za dodatne informacije možete kontaktirati kustosicu Odjela Muzeja grada Zadra Ivanu Dražić na ivana.drazic@nmz.hr.