Preskočite na glavni sadržaj

Digitalna slikovnica 'Začarana šuma'

Digitalna slikovnica 'Začarana šuma'
'Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske', umjetnički projekt fotografkinje Ive Lulić ostvaren u suradnji s umjetnikom Zdenkom Bašićem, predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske. Digitalna slikovnica dostupna je putem mrežnih stranica autorice.
Jedinstveni koncept režirane fotografije Ive Lulić i karakterističan vizual likova, dizajn kostima i rekvizita za scenografiju multimedijalnog umjetnika Zdenka Bašića odlično se nadopunjuju i zajedno čine potpuno novu, čarobnu priču.
Fotografije ilustriraju priču o starohrvatskim slavenskim bogovima koja se oslanja na znanstvene spoznaje poznatih hrvatskih etnologa, posebice Vitomira Belaja i njegove knjige 'Hod kroz godinu'. 
Digitalna slikovnica tako prezentira mitološki svijet starih Slavena, a time otkriva način na koji su naši preci doživljavali i tumačili svijet, te kako su objašnjavali pojave  koje su im bile neobjašnjive. Ovo je zapravo priča o prirodi i izmjeni godišnjih doba, o božanstvima koji su zapravo personifikacija prirode koja nas okružuje.
Fotografije su snimljene ove godine diljem Parka prirode Žumberka, ali i na drugim lokacijama kao što su Stari grad Okić, Donja Zdenčina, Park prirode Medvednica, Podravina te otok Krk.
Program podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.