Preskočite na glavni sadržaj

DHKP: 'Od izvornika do prijevoda', izložba i okrugli stol

Otvorenje 16. izložbe 'Od izvornika do prijevoda' održat će se u ponedjeljak 6. lipnja 2022. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. U sklopu otvorenja izložbe tradicionalno se održava okrugli stol, ove godine na temu - Sva je komunikacija prevođenje.
vrijeme: 06.06.2022. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.dhkp.hr
Prevoditelji i prevoditeljice prevode, i ne moraju jedni drugima objašnjavati što to znači: znamo o čemu govorimo kada govorimo o prevođenju. Međutim, što se događa ako promijenimo temeljne postavke? Što ako prevođenje nije prijenos koji neophodno uključuje izvrsno poznavanje dvaju kultura i jezika? Što ako je sva komunikacija prevođenje?
Ideja da bez prevođenja nema ljudske komunikacije bit će polazište okruglog stola Društva hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP) uz ovogodišnju izložbu prijevoda.
Prvi put ćemo okupiti ljude koji nisu prevodioci u očekivanom smislu riječi, ali svi oni nešto prevode u svojim disciplinama: misli u tekst, tekst u izvedbu na sceni, zapis u glazbu, znanost u popularnu i dostupnu verziju te znanosti.
O prevođenju kao komunikaciji u znanosti i umjetnosti, iz vlastitog interdisciplinarnog iskustva govorit će nam fizičar i popularizator znanosti Saša Ceci, dramaturginja Pavlica Bajsić Brazzoduro i glazbenica Mirela Priselac Remi. Okrugli stol osmišljava i moderira Anda Bukvić Pažin.