Preskočite na glavni sadržaj

Deseto uprizorenje Legende o Miljenku i Dobrili

Povodom desete obljetnice Dana legende o Miljenku i Dobrili kojim Grad Kaštela i TZ Kaštela raznolikim programom žele brendirati Kaštela kao grad ljubavi, predstavit će legendu na sasvim nov način, uprizorenjem koje se oslanja na originalni roman Marka Kažotića povodom 140. obljetnice njegovog izdavanja.
vrijeme: 01.08.2023. - 10.08.2023.
mjesto: Kaštela
url: https://www.kastela.hr/

Ovogodišnje uprizorenje bazira se upravo na originalnoj priči (prema prvom prijevodu na hrvatskom jeziku B. Matijace) i donosi prizore koji do sada nisu prikazivani. Scenarij i režiju potpisuje Marijana Vulas koja je u originalnu priču ukomponirala čakavski izričaj, a kroz razrađene dijaloge seljaka toga doba prezentira život starih Kaštelana, običaje dote i vjenčanja, tradicionalnih pjesama i plesova. Uprizorenje će biti popraćeno video snimkama lokacija koje se spominju u samoj predstavi kao što su mikrolokacije u Kaštel Lukšiću, Trogir, Visovac... Titlovani sažetak na engleskom jeziku omogućit će turistima nesmetano praćenje legende.
 
Ovogodišnje naslovne uloge pripadaju Karli Šola (Dobrila), studentici Glumačke akademije u Splitu i Anti Brajkoviću (Miljenko), amaterskom glumcu iz Kaštela. Ostatak glumačkog ansambla čine mahom amaterski glumci s područja Kaštela, Trilja, Prološca, Omiša.
 
Osim sad već tradicionalnih filmskih večeri ljubavne tematike „Romantika pod zvijezdama“ u dvorcu Rušinac, planirana je i kazališna suradnja s Max teatrom iz Zaprešića, koji je ujedno i naš Grad prijatelj. Suradnja je ostvarena preko Komisije za međugradsku suradnju, a svoj obol obilježavanju ljubavne tematike dat će ovo zaprešićko kazalište s predstavom „Romanca o tri ljubavi“ u režiji Marine Kostelac.
 
Kroz priču vas vode četiri središnja lika: Gospa (Helena Minić Matanić / Matilda Sorić), Službenica (Marina Kostelac), Vitez (Amar Bukvić / Adam Skendžić) i Kapelan (Pero Juričić), a radnja je smještena u doba križarskih ratova. Gospodar dvorca zadužio je starog kapelana da mu čuva suprugu i posjed. Jednog dana na vrata zakuca mlad i zgodan vitez..
 
Predstava puna humora, ljubavi i strasti u izvedbi sjajne glumačke podjele, pružit će Vam vrhunski kazališni užitak i odgovor na pitanje „Pasti i ne pasti to je pitanje“.
 
Autorski tim čine: Davor Rocco (glazba), Tihana Ostreš (kostimi/rekvizita) Staša Schahman (kostimi/fotografije), Lucija Žulj Juranić (make up), Deana Gobac (koreografija/scenski pokret), Esad Ribić (dizajn plakata). Songove na snimci otpjevao je Davor Gobac.
 
Predstava je za odrasle.
 
Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Zagrebačke županije, Grada Zaprešića, a nastao je u suradnji s TZ grada Zaprešića.
 
Tradicionalne „Dobriline glazbene večeri“ donose pregršt odlične glazbe i u čast mlade Dobrile koja se borila za svoju ljubav unatoč društvenim normama, koncert održavaju sjajni ženski vokali. Do sada su gostovale Radojka Šverko, Zorica Konđa, Zdenka Kovačićek, sestre Husar, Vanna... a ovo ljeto pozornica pripada novim, mladim snagama: Petra Perišić, Gina Damjanović i Zsa Zsa uz Gee Gees band. One će izvesti neke od najljepših ljubavnih pjesama, kako autorskih tako i popularne covere.

Izvor: Grad Kaštela
 
Uprizorenje „Legende o Miljenku i Dobrili“ | Facebook