Preskočite na glavni sadržaj

Deset filmova iz Hrvatske na Sarajevo Film Festivalu

U Natjecateljskim programima 28. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 12. do 19. kolovoza, prikazat će se ukupno 51 film, od kojih je deset iz Hrvatske.
vrijeme: 12.08.2022. - 19.08.2022.
mjesto: Sarajevo
url: https://www.sff.ba/

Filmovi  od kojih njih čak 20 filmova ima svjetsku premijeru, osam međunarodnu, jedan europsku, 21 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku, natječu za nagrade Srce Sarajeva u četiri natjecateljske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.
Program obuhvaća filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine.
U natjecateljskom programu igranog filma prikazuje se osam naslova, od kojih su dva hrvatska - "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića koji će svjetsku premijeru imati na Filmskom festivalu u Locarnu početkom kolovoza. 
Svjetsku premijeru u istom natjecateljskom programu imat će debitantsko ostvarenje redatelja Dominika Menceja, "Jahači", koje nastaje u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Srbije i Italije, Bosna i Hercegovine.
U sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma svjetsku premijeru imat će kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film Silvestra Kolbase, "Tvornica filmova". 
Međunarodnu premijeru u istom programu imat će, također kratkometražni, film "Babajanja" autora Ante Zlatko Stolice.
Tu je i i dugometražni rad Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, "Veće od traume", a svoju će BiH premijeru na Sarajevo Film Festivalu u istom programu imati i "Muzej revolucije" Srđana Keče.
Svjetsku premijeru u natjecanju dokumentarnog filma imat će hrvatsko-mađarska koprodukcija "Gosti fortune" mađarskog redatelja Mátyása Kálmána.
Jedan će hrvatski film imati svjetsku premijeru u natjecanju kratkometražnog filma - riječ je o "Baniji" Nebojše Slijepčevića. Osim Srca Sarajeva, najbolji naslov ovog natjecanja bit će kandidat za nominaciju za Europsku filmsku nagradu u kategoriji kratkometražnog filma. 
Među studentskim filmovima u konkurenciji je 11 naslova, od kojih su dva hrvatska koji u tom programu imaju svjetske premijere: "Moj Nikola" Martine Marasović te "Nije zima za komarce" Josipa Lukića i Klare Šovagović (ADU). 
 
Izvor: Hina