Preskočite na glavni sadržaj

Davos Baukultur Alliance 2023: održana međunarodna konferencija ministara kulture u Davosu, Švicarska

Na marginama Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu od 14. do 16. siječnja 2023. godine održana je konferencija ministara kulture povodom osnivanja Saveza za provedbu ciljeva određenih Deklaracijom iz Davosa iz 2018. godine o visokovrijednoj arhitekturi i kulturi gradnje u Europi (Towards a high-quality Baukultur for Europe) te zajedničke izjave o pružanju podrške Ukrajini.
vrijeme: 17.01.2023. -
url: https://min-kulture.gov.hr/

Na uvodnom ministarskom sastanku, nakon riječi predsjedavajućeg, švicarskog ministra Alaina Berseta, skupu se obratio Claus Schwab koji je istaknuo važnost teme za gospodarstvo te podržao inicijativu kao i njenu važnost u okviru Svjetskog ekonomskog foruma. Gosti govornici Jenny Osuldsen (Snøhetta Architects, Oslo) i Gabriel Ahfeldt (School of Economics and Politica Science) u svojim su izlaganjima na konkretnim primjerima predstavili primjenu principa Deklaracije iz Davosa te gospodarske i društvene aspekte primjene istih principa. Naglašena je nužnost podizanja razine svijesti o potrebi unapređenja kulture građenja i postizanja visoke kvalitete prostora na korist zajednice, kao i potreba uključivanja širokog kruga dionika uključujući i gospodarstvo. Pored navedenog, ministri su na inicijativu Litve pozvani na usvajanje Zajedničke izjave o pružanju podrške Ukrajini kojom se izražava solidarnost, daje podrška u borbi za slobodu, suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet te poziva međunarodna zajednica da doprinese obnovi zemlje.
 
Predloženi akti dobili su široku podršku sudionika. Prisutnim ministrima i šefovima delegacija pridružili su se podrškom predstavnici međunarodnih organizacija (Europska komisija, UN HABITAT, UNESCO, ICCROM), nevladinih organizacija (ACE, ECTP, IFLA, ICOMOS, EPRA, INGOs, Europa Nostra, INREV) te predstavnici gospodarskog sektora (Avison Young, Bouyguess Batiment International, Capitals Coalition, DGNB, Hines, Meridiam, WEF i drugi).
 
Članice hrvatske delegacije bile su izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture i medija Anja Jelavić te Ingrid Gojević, voditeljica službe u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
 
Opširnije:
https://davosdeclaration2018.ch/en/dd;nav/index/davos-2023