Preskočite na glavni sadržaj

Davorin Mance: 'Jugozapadna utjeha'

Izložba fotografija Davorina Mancea "Jugozapadna utjeha" otvara se 12. svibnja u Art roomu - Centar za mlade Bunker u Samoboru.
vrijeme: 12.05.2022. - 18.06.2022.
mjesto: Samobor

The Land of Little Rain * Zemlja malo kiše
 
Tako je prostor Manceove fotografske fascinacije u naslovu svoje kultne knjige davne 1903. godine opisala Mary Hunter Austin (1868.-1934.), jedna od prvih spisateljica o prirodi američkog Jugozapada. Višestruka izdanja tog djela, s predgovorima ponajboljih pisaca o prirodi (nature writers) u vrijeme dok je pojedino reizdanje išlo u tisak, na najbolji način potvrđuju o kakvoj se regiji moćne divljine radi. To je prostor trajne inspiracije za tankoćutne duše, regija koja uzdiže dušu bez obzira što je sjedinjena sa materijalističkim one-dollar božanstvom, prostranstvo nikad dokraja istraženih kanjona, mesa verde visoravni, monolitnih stijena i prhkih pješčenjaka što se rastaču zbog razlika između dnevne i noćne temperature zraka.
 
Gdje je američki Jugozapad? Školski atlas uvijek će označiti dvije države SAD-a: Arizona i Novi Meksiko. Ali u duhu američkog prostranstva, oznake iz atlasa postaju rastezljiv pojam, pa u Jugozapad spadaju još i Utah te Colorado, Nevada i veći dio Kalifornije. S jedne strane: pustinje, nepodnošljiva vrućina, suša, sezonski požari, đavolja igrališta. S druge strane: najljepši nacionalni parkovi, prostrane nacionalne šume, gorje Sierra, izvorište ideje o zaštiti divljine. Dom brojnih domorodačkih plemena, prisilno strpanih u rezervate zabludom ili namjerom naših europskih predaka, doseljenika u scenografiju westerna.
 
Zemlja malo kiše.
 
Mary Austen bila je među prvima u nizu plodnih stvaratelja koji su svijetu, perom i fotografijom, približili jedan od najljepših dijelova zemaljske kugle. Sad se toj umjetničkoj plejadi priključuje Davorin Mance (1973.), samozatajno ime na hrvatskoj fotografskoj sceni, predsjednik Fotokluba Čakovec i neumorni hvatač svjetla kroz leće objektiva. (...) - Siniša Golub
Opširnije

Izložba se održava povodom festivala knjiga i planina "Brdo knjiga", a ostaje otvorena za posjetitelje do 18. 6. 2022.