Preskočite na glavni sadržaj

Danteovo 'Čistilište' u prijevodu Božidara Petrača

U povodu 700. obljetnice Danteove smrti, Matica hrvatska objavila je novo hrvatsko izdanje 'Božanstvene komedije' u proznom prijevodu književnika i prevoditelja Božidara Petrača.
vrijeme: 03.01.2023. -
url: https://www.matica.hr/

Dante je Komediju započeo pisati vjerojatno oko 1306, u prvim godinama progonstva iz rodne Firence, a završio ju je malo prije smrti. Pakao dovršava do 1309, Čistilište negdje do 1316, a Raj između 1316. i 1321. Čistilište je Dante zamislio kao visoku planinu, otok okružen oceanom, u devet dijelova, s  Predčistilištem i na vrhu sa Zemaljskim rajem. Oko Zemljine kugle kruži devet neba, a iznad njih nalazi se nepomičan i beskonačan Empirej, u kojem se nalazi Bog.
Za Dantea Čistilište je stanje u koje su grešnici raspoređeni, kao i u Paklu, u pojasevima prema težini grijeha, ali obrnuto od onoga rasporeda kakav vlada u Paklu: od težih grijeha i muka prema lakšima, odnosno od izopćenika koji su zakasnili pokajati se te nehajnih vladara u predvorju do oholica, zavidnika, srditih, mlitavaca, lakomaca i rasipnika, proždrljivaca i  razbludnika. Na vrhu Čistilišta nalazi se Zemaljski raj, gdje će Dantea ostaviti Vergilije, a u čudesnoj viziji pojavit će se Beatrice nad tajanstvenim kolima u svečanoj povorci.

Novo izdanje Čistilišta u suvremenom, točnom i jasnom prijevodu Božidara Petrača čitateljima otkriva bogate slojeve značenja izvornika te potvrđuje svevremenost Danteove poezije i univerzalnost njezinih humanističkih poruka.
Izdanje je opremljeno iscrpnim komentarima te slikama Zlatka Kesera i Igora Rončevića. (MH)
Opširnije