Preskočite na glavni sadržaj

'Danima suše' nagrada za izvrsnost Europske filmske akademije

Nakon svjetske premijere na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, gdje je popraćen ovacijama publike, turski film 'Dani suše', koji nastaje u koprodukciji s Hrvatskom (Anita Juka, 4Film) nastavlja nizati uspjehe na međunarodnim filmskim festivalima. Jedno od najistaknutijih priznanja dobio je od Europske filmske akademije, koja mu je dodijelila prestižnu nagradu za izvrsnost u kategoriji montaže.
vrijeme: 29.11.2022. -
url: https://europeanfilmawards.eu/

Europska filmska akademija dodjeljuje nagrade za izvrsnost filmašima za rad na filmovima koji su bili razmatrani za Europsku filmsku nagradu. Jedan od njih bio je i film koji nastaje u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji, koproducentice Anite Juka (4Film), Dani suše turskog redatelja Emina Alpera.
 
Nagrada za izvrsnost Europske filmske akademije tako je dodijeljena montažerima filma Dani sušeÖzcanu Vardaru i Eytanu İpekeru.
 
Koproducentica filma Anita Juka osvrnula se na suradnju i uspjeh filma: "Ponosni smo što smo bili dio odlične ekipe koja je radila na stvaranju ovog filma. Premijera popraćena ovacijama publike u Cannesu bila je nevjerojatno iskustvo, a izuzetno nam je drago da je film nastavio uspješni niz prikazivanja i nagrada na festivalima diljem svijeta i zahvalni smo Europskoj filmskoj akademiji što je prepoznala njegovu kvalitetu."
 
Popis svih nagrađenih filmaša za izvrsnost u svom polju možete pronaći na ovoj poveznici
 
Službena dodjela Europskih filmskih nagrada održat će se 10. prosinca u Reykjavíku. Podsjetimo, hrvatski glumac s danskom adresom, Zlatko Burić nominiran je u kategoriji najboljeg glumca za nagradu Europske filmske akademije, zahvaljujući ulozi ruskog oligarha u canneskom Zlatnom palmom nagrađenom filmu Trokut tuge Rubena Östlunda
 
Dani suše film je turskog redatelja Emina Alpera koji prati borbe mladog idealista po imenu Emre. Emre preuzima dužnost državnog odvjetnika u malom gradu u Turskoj koji već duže vrijeme pati od nestašice vode te tijekom svoje prve istrage biva uvučen u političke sukobe.
 
Film je nastao u suradnji između Turske, Hrvatske, Njemačke, Francuske, Nizozemske i Grčke. Od hrvatske filmske ekipe u produkciji je sudjelovala Anita Juka kao koproducentica zajedno s Laurom Sinovčić i Paulinom Križić iz tvrtke 4Film. Goran Mećava sudjelovao je kao steadicam operater, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj te Daniel Žuvela kao boom operater.
 
Svjetska premijera filma Dani suše održala se u sklopu prestižne kategorije Un Certain Regard na 75. Filmskom festivalu u Cannesu, nakon čega je započeo turneju po renomiranim festivalima u Europi i svijetu, uključujući filmske festivale u Sydneyu i Melbourneu, FilmFest München i Međunarodnom filmskom festivalu u Jeruzalemu. Film je nedavno na Međunarodnom filmskom festivalu u Ankari osvojio čak šest nagrada. Nacionalna premijera u Hrvatskoj održana je na Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio tri nagrade: Zlatnu arenu za najbolji film u Međunarodnom programu, nagradu kritike za najbolji film u Međunarodnom programu te Zlatnu arenu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju.

Izvor: HAVC