Preskočite na glavni sadržaj

Daniel Rafaelić jedan od stotinu novih glasača za Zlatne globuse

Udruga stranih novinara u Hollywoodu (Hollywood Foreign Press Association) prvi put je povijesti proširila glasačko tijelo na stručnjake iz cijeloga svijeta koji nisu članovi udruge. Jedan od stotinu novih glasača je povjesničar filma i filmski kritičar te bivši ravnatelj HAVC-a, Daniel Rafaelić.
vrijeme: 20.09.2022. -
url: https://www.goldenglobes.com/

"Iznimna mi je čast ukazana ovom prilikom da zajedno sa svojim kolegama pomognemo Zlatnim globusima da ponovno vrate onaj sjaj, koji su imali gotovo osam desetljeća. Velika je to privilegija i odgovornost, ali ujedno i prilika da i Hrvatska bude konačno zastupljena u tijelu, koje joj je još daleke 1959. Zlatnim globusom za strani film godine nagradilo film 'Cesta duga godinu dana' - i time je postavilo u tadašnji svjetski kinematografski vrh", izjavio je tim povodom Daniel Rafaelić.
 
Svečanost jubilarne 80. dodjele nagrada Zlatni globus (Golden Globes) održat će u utorak, 10. siječnja. 2023. godine, a NBC će omogućiti izravan televizijski prijenos. 
 
Zlatni globus je nakon Oscara druga najznačajnija američka filmska nagrada, a često je i glavni indikator za favorite za dodjelu Oscara. Osnovana je 1943. godine, a glasačko tijelo (Hollywood Foreign Press Association - HFPA) sačinjava žiri stranih novinara koji trenutno broji 97 članova.
 
Popis stotinu novih glasača koji nisu članovi HFPA je na ovoj poveznici.
 
Daniel Rafaelić rođen je 19. lipnja 1977. godine u Bitoli (Sjeverna Makedonija). Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu gdje je 1996. godine upisao Filozofski fakultet – diplomirao je povijest 2002. godine (na temu: 'Amarna period egipatske povijesti umjetnosti'). 2003. godine na istom fakultetu upisao je Poslijediplomski studij hrvatske povijesti. 2006. godine upisao je Poslijediplomski doktorski studij Moderne i suvremene hrvatske povijesti. Radio je u Hrvatskoj kinoteci – Hrvatskom državnom arhivu od 2002. do 2010. godine, kao filmolog – arhivist. Od 2007. do 2009. radi kao Načelnik odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva. Usmjeren na istraživanje domaće i svjetske filmske povijesti kao i istraživanje filmskih arhiva s ciljem pronalaska zaboravljenih i izgubljenih filmskih zapisa iz Hrvatske. Za doprinos istraživanju hrvatske filmske baštine nagrađen je 2010. godine nagradom Vjekoslav Majcen Hrvatskog društva filmskih kritičara. Suradnik je na Akademiji dramske umjetnosti i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2017. do 2019. bio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
Izvor: HAVC