Preskočite na glavni sadržaj

Dani Orisa 23 - program

23. izdanje Festivala Dani Orisa, međunarodnog arhitektonskog simpozija, održat će se 3. i 4. studenoga 2023. godine (petak s početkom u 13.00 sati i subota s početkom u 10.00 sati) u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
vrijeme: 03.11.2023. - 04.11.2023.
mjesto: Zagreb

PROGRAM FESTIVALA:
 
Četvrtak, 2. studenoga 2023., 18 sati u Oris Kući arhitekture
Otvorenje izložbe prijavljenih radova na Natječaj za nagradu “Tripun Bokanić” Klesarske škole Pučišća 2023.
 
Petak, 3. studenoga 2023.
12:30 Registracija
13:30 Betonski spavači – premijera nove sezone
Mia Roth Čerina & Tonči Čerina
Vinu Daniel
Mikelić Vreš Arhitekti
Amir Vuk Zec
 
Subota, 4. studenoga 2023.
9:00 Registracija
10:00 Pritzker Winners for Oris 25 – film o izložbi
Fasch&Fuchs Architekten
Carme Pinós – ORIS AWARD
Arhitektura Krušec
Autori
Studio UP
 
PREDAVAČI:
Mia Roth Čerina & Tonči Čerina, Hrvatska; Mikelić Vreš Arhitekti, Hrvatska; Studio Autori, Srbija; Arhitektura Krušec, Slovenija; Fasch & Fuchs Architekten, Austrija; Amir Vuk Zec, BiH; Carme Pinós, Španjolska; STUDIO UP, Hrvatska; Vinu Daniel za WALLMAKERS, Indija.
 
MODERATORI:
Mia Roth Čerina, Maroje Mrduljaš, Dinko Peračić
Povodom Festivala Dani Orisa 23, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3, Zagreb), u četvrtak 2. studenoga u 18 sati, bit će otvorena izložba prijavljenih radova na Natječaj za nagradu ‘Tripun Bokanić’ Klesarske škole Pučišća 2023.

Također, u sklopu Festivala,neposredno prije prikazivanja na HRT-u, bit će premijerno prikazana jedna od epizoda najnovije sezone serijala Betonski spavači.
Nakon Drugog svjetskog rata Jugoslavija i Hrvatska kao jedna od njezinih republika grade novo društvo između Istoka i Zapada. Taj je eksperiment obilježen mnogim proturječnostima koje se odražavaju i u arhitekturi – važnom dijelu tog velikog društvenog projekta. Na neobičnom putu od Zagreba do Beograda preko Zenice i Sarajeva do malog belgijskog grada Wevelgema kroz četiri epizode istražit ćemo arhitekturu koja je predstavljala temeljne vrijednosti tadašnjeg društva: federativnost, nesvrstanost, modernizaciju i antifašizam. Posjetit ćemo kuće, spomenike i gradove koji su te ideje utjelovili. Ispitat ćemo sudbinu arhitekture najvišeg simboličkog značenja koja je radikalnim povijesnim rezom možda izgubila prvotni smisao, ali ne kulturnu i društvenu važnost.
Možemo li prepoznati autentične društvene i arhitektonske vrijednosti i skinuti stigmu ideoloških neprijatelja s nekih od najvrjednijih primjera našeg urbanog naslijeđa? Možemo li kritički sagledati ostvarenja jedne generacije i tako uspostaviti kontinuitet naše novije povijesti?
 
Zemlja Partner: Španjolska

Detaljnije: https://uha.hr/dani-orisa-23-program/
 
Članovi regionalnih društava arhitekata koja su članice UHA-e mogu ostvariti popust od 10 % na ulaznice za Dane Orisa 23, sukladno odlukama tijela pojedinih društava. 
U programu stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata Festival se boduje s ukupno 12 sati.