Preskočite na glavni sadržaj

Dani Augusta Šenoe 2018.

Dani Augusta Šenoe 2018.
Ovogodišnje izdanje manifestacije Dani Augusta Šenoe, povodom 180. obljetnice rođenja Augusta Šenoe, održat će se od 14. studenog do 13. prosinca 2018.
vrijeme: 14.11.2018. - 13.12.2018.


Program:

14. studenoga, srijeda

18,00 sati  - premijera dokumentarnog filma „Šenoino doba“

Redateljica Nana Šojlev,  produkcija HRT 2018.

Dokumentarni film „Šenoino doba“ snimljen je na lokacijama u Gradu Zagrebu koje su posebno povezane s Augustom Šenoom od njegove rodne kuće  do KUĆE ŠENOA u kojoj se čuva njegova ostavština. U filmu sudjeluju akademik Stjepan Damjanović, Vinko Brešić, Julijana Matanović, Marijan Lipovac, Dalibor Brozović, Katja Matković Mikulčić i Jasmina Reis.

19,00 sati - otvorenje izložbe crteža i silueta Augusta Šenoe  

Malo je poznato da je naš veliki pisac August Šenoa bio talentiran i za likovno izražavanje. Crtanje je učio kod Adolfa Methudyja. Na izložbi predstavljamo njegove  originalne crteže i siluete (škaroreze) nastale u dobi od 11. do 15. godine života

Izložbu će otvoriti akademik Tonko Maroević

domjenak

 

19. studenoga, ponedjeljak – 18,00 sati

Pogled na Zagreb  Augusta Šenoe

August Šenoa je napisao: „Dozvolite da Vam se smjerno predstavim – ja sam zagrebački sin !“

O Zagrebu je pisao u romanima, pripovijetkama, feljtonima „Zagrebulje“. Pjesma „Zagreb“ neslužbena je himna Grada Zagreba.

Kako je izgledao Zagreb za života Augusta Šenoe riječju i fotografijama prikazat će nam arhitekt Mario Beusan.

 

23. studenoga, petak – 18,00 sati

„Gudalo mi pozaspalo…“ koncert u čast 180. rođendana Augusta Šenoe

August Šenoa u mladosti je učio svirati violinu kod maestra Schmidta, voditelja orkestra Narodnog zemaljskog kazališta. Kao urednik časopisa „Vienac“ pratio je nastupe mladog virtuoza na violini, Franje Krežme po Europi i u Zagrebu.

U čast 180.obljetnice rođenja Augusta Šenoe  koncert će održati maestro Goran Končar (violina)  i Ljerka Končar (čelo).


27. studenoga, utorak– 18,00 sati

Diogenes i mi – 140. godina poslije

Za Augusta Šenou kažu da je najpoznatiji turopoljski zet. Osim obiteljskih veza s Tutopoljem u ovaj kraj smjestio je radnje svojih književnih djela: pripovijesti „Turopoljski top“ i „Mladi gospodin“, te dio radnje romana „Diogenes“. Ove godine obilježavamo 140. obljetnicu prve objave „Diogenesa“

O svemu tome ….  i još mnogo više čut ćete na predavanju  Katje Matković Mikulčić, ravnateljice Gradske knjižnice u Velikoj Gorici i autorici knjige „Obitelj Šenoa i Turopolje“.

Fragmente iz romana „Diogenes“ čitat će glumac Dubravko Sidor.

 

30. studenoga, petak – 18,00 sati

O nepoznatim pjesmama Augusta Šenoe na njemačkom jeziku i kako Zlatarovo zlato zvuči na kajkavskom

August Šenoa je češkog i slovačkog porijekla. U obitelji se govorilo njemački, pa je August naučio hrvatski jezik tek oko 9. godine života u igri s vršnajcima u parku Ribnjaku.

Kao gimnazijalac napisao je zbiku pjesama na njemačkom jeziku.

Što se s tom zbirkom dogodilo, tko je bio Milan Dobrovoljac Žmigavac, kako Augustove pjesme i Zlatarovo zlato zvuče na kajkavskom saznat ćete na zanimljivom predavanju Želimira Novaka iz Gradske knjižnice Dugo Selo. Autor projekta Predrag Topić.

 

5. prosinca, srijeda – 18,00 sati

U gostima kod Šenoe -  Julijana Matanović

predavanje „I narav se protiv nas urotila – povijesni romani Augusta Šenoe“

U predgovoru romana „Seljačka buna“ August Šenoa je napisao: „Dobro je da narod sazna gdje je zgriješio in posrnuo, gdje li se je proslavio i prodičio… Ta istina ponuka i mene da iznesem u spodobi pripovijesti našu davninu, stare grijehove, staru slavu našu.“

Književnica  Julijana Matanović doktorirala je s temom povijesnog romana u hrvatskoj književnosti. Pričat će nam o povijesnim romanima Augusta Šenoe i još mnogo toga.

 

8. prosinca, subota – 18,00 sati

Predblagdansko iznenađenje u Kući Šenoa

August Šenoa inspirirao je svojim zlatnim rečenicama  ilustratora Zdenka Bašića i urednicu Tanju Konforta za nešto posebno!  O čemu se radi neka bude tajna do ove subote kada ćemo ju otkriti svim malim i velikim znatiželjnicima koje očekujemo u velikom broju u Kući Šenoa!

 

13. prosinca, četvrtak– 11,00 sati

Ja sam zagrebački sin - obilazak Zagreba putevima Augusta Šenoe

Vodit će nas učiteljica Branka iz istoimene pripovijesti Augusta Šenoe. Razgled počinjemo na Mirogoju u 11,00 sati kod glavnog ulaza. Zapalit ćemo svijeće na Augustovom grobu na njegov smrtni dan, a zatim ćemo se zajedno gradskim autobusom spustiti do Kaptola. Dalje će nas učiteljica Branka povesti po adresama Augusta Šenoe pričajući nam o njegovom životu, školavanju, radu,  obitelji, prijateljima i Zagrebu kojega je silno volio. 

Zatvaranje izložbe crteža i silueta Augusta Šenoe.

 

Ulaz slobodan na sva navedena događanja! Zbog prostornih mogućnosti molimo najavu na broj 091 7555 388 ili e-mail adresu: kuca@senoa.eu

Donacije su dobrodošle u škrabicu Kuće Šenoa iz koje sav prikupljen iznos ide za restauraciju petrolejske svjetiljke Augusta Šenoe.


https://www.facebook.com/Kuca.Senoa/