Preskočite na glavni sadržaj

Dan vlaškog jezika 2021.

U subotu, 21. kolovoza, održat će se u Šušnjevici tradicionalna manifestacija Zija de vlåška limba / Dan vlaškog jezika, posvećena vlaškom jeziku. Organizator je udruga 'Spod Učke', u suradnji s Ekomuzejom Vlaški puti.
vrijeme: 21.08.2021. -
mjesto: Šušnjevica

Posjetitelji će moći po promotivnoj cijeni razgledati postav Interpretacijskog centra Vlaški puti od 10:00 do 14:00 sati.

Interpretacijski centar Vlaški puti smješten je u prizemlju školske zgrade u Šušnjevici te je osmišljen kao mjesto gdje će se prezentirati i valorizirati društvena povijest i tradicijska kultura Šušnjevice i njene okolice s naglaskom na vlaški (tzv. istrorumunjski) jezik koji je i službeni jezik ekomuzeja.

Večernji program počinje u 20:00 sati na igralištu područne škole u Šušnjevici predstavljanjem kuharice Če ran munkå?/Što ćemo jesti?. Trojezična kuharica je gastro suvenir Interpretacijskog centra Vlaški puti nastala kroz projekt Učka 360˚. Ovom malom kuharicom  jednostavnih tradicionalnih jela iz ovog kraja željelo se oživjeti uspomene iz djetinjstva, prisjetiti se ugodnih mirisa koji su dopirali iz kuhinja naših nona i na vlaškom jeziku zabilježiti recepte da se ne zaborave.

Program se nastavlja predstavljanjem i donacijom digitalne zbirke projekta Očuvęj vlåška ši žejånska limba/Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika koju će dr.sc. Zvjezdana Vrzić autorica i voditeljica imenovanog projekta donirati Ekomuzeju Vlaški puti te udruzi “Spod Učke”.

U 21:00 sat je na programu projekcija dokumentarnog filma “Kontraband” čiji su autori Valter Stojšić i Viviana Brkarić. Tridesetih godina prošlog stoljeća za vrijeme talijanske vladavine proglašena je bescarinsaka zona na obalnom području tadašnje Kvarnerske provincije od Rijeke do Mošćeničke Drage te u Matuljima. Intrigantnu priču o „kontrabandu“ – krijumčarenju donose kazivači od kojih se neki osobno prisjećaju vremena u kojem je lokalno stanovništvo u novonastaloj situaciji vidjelo priliku za način preživljavanja švercanjem robe iz bescarinske zone. Gorskim putevima preko Učke nosila se roba i preprodavala.“ Kontraband“ je bio opasan i težak „posao“. Bilo je i pucnjave, pa su prilikom krijumčarenja i bježanja pred „financom“ neki „kontrabandijeri“  i stradali.

Manifestacija Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika financirana je sredstvima Istarske županije te Općine Kršan.