Preskočite na glavni sadržaj

Dan otvorenih vrata u Arheološkom parku Andautonija

Ove nedjelje, 15. svibnja, Dan je otvorenih vrata u Arheološkom parku Andautonija u Ščitarjevu. Radno vrijeme je od 12 do 18 sati, a ulaz za posjetitelje je besplatan.
vrijeme: 15.05.2022. -
url: http://www.amz.hr
Posjetitelji će moći razgledati dio rimskog grada i uživati u prirodi, sudjelovati na radionicama i igraonicama, razgledati Izložbu rimskih mirisa i posjetiti suvenirnicu.

Na Dan otvorenih vrata u Arheološkom parku Andautonija od 12 do 18 sati ulaz je besplatan, a dobrodošli su i kućni ljubimci. 

U rimsko vrijeme, od 1. do 4. stoljeća, središte današnjeg zagrebačkog područja bio je grad  Andautonija. Sačuvani dijelovi tog grada mogu se i danas razgledati u selu Ščitarjevu, svega 10-ak km od Zagreba, gdje se od 1994. godine nalazi Arheološki park.  

U Arheološkom parku Andautonija predstavljen je istraženi dio rimskog grada (2. - 4. stoljeće), pa tako posjetitelji na ovoj lokaciji mogu razgledati sačuvane dijelove rimske ulice, te nekoliko rimskih zgrada.

Na lokalitetu su postavljene interpretacijske ploče s brojnim informacijama o lokalitetu, razvoju rimskog grada, ali i svakodnevnom životu i nađenim predmetima. Uz lokalitet se nalazi suvenirnica i izložbeni prostor gdje posjetitelji mogu razgledati Izložbu rimskih mirisa. Na Dan otvorenih vrata u Arheološkom parku Andautonija posjetitelji mogu sudjelovati i u radionicama i igraonicama (mali arheolozi, rimske igre i dr.).

Arheološki park je otvoren od 1. svibnja do 1. studenog, subotom i nedjeljom od 12 do 18 sati, a sve ostale dana za najavljene grupe prema dogovoru.