Preskočite na glavni sadržaj

Dan europskih autora (Day of European Authors), 27. ožujka 2023.

Dan europskih autora (Day of European Authors) je nova inicijativa Europske komisije koja će se prvi put obilježiti 27. ožujka 2023. Ciljevi inicijative su promicanje europskih autora kroz aktivnosti koje u svim državama članicama provode aktivni akteri književnog sektora te poticanje čitanja, posebno u školama.
vrijeme: 27.03.2023. -


U okviru Dana europskih autora predlažu se tri različite akcije:

1. Lektira u školama;
2. Turneja europskih autora;
3. Savjetovanje o promicanju čitanja.
 
Akcija 'Čitanje u školama' će uključivati paralelna događanja u srednjim školama diljem država članica. Škole su pozvane da organiziraju sesije čitanja naglas s autorima ili drugim poznatim osobama. Kako bi se podigla svijest o raznolikosti oko izdavanja knjiga, škole također mogu pozvati predstavnika sektora da predstavi različita zanimanja (autori, ilustratori, prevoditelji, urednici itd.) 
 
Škole zainteresirane za sudjelovanje u ovoj akciji više informacija pronaći će na web stranici: https://culture.ec.europa.eu/cultural-and-creative-sectors/books-and-publishing/day-of-european-authors 
 
Europski autori u školama
 
U sklopu proslave Dana europskih autora, u školama će biti organizirani različiti događaji, a škole su pozvane da organiziraju sesije čitanja naglas s autorima. Usto, Europska komisija će omogućiti gostovanja europskih autora u školama kroz projekt turneja 40 autora. Autori i prevoditelji koji će sudjelovati u ovom projektu će se time dodatno promovirati i ukazati mladim čitateljima na moć čitanja i bogatstvo raznolikosti europskih autora.
 
Konferencija o promoviranju čitanja
 
Konferencija o promoviranju čitanja će se održati 27. ožujka 2023. u Sofiji (Bugarska), s ciljem dijeljenja iskustava i prakse u poticanju čitanja. Konferencija će okupiti predstavnike ministarstava kulture i obrazovanja država članica, istaknutih javnih ustanova i nevladinih organizacija aktivnih u ovom području te ostale organizacije koje predstavljaju književne i kulturne sektore na europskoj razini, npr. EURead; the Federation of European Publishers; the European and International Booksellers Federation; the European Writers Council; the European Bureau of Library, Information and Documentation Associations; European Union National Institutes for Culture.