Preskočite na glavni sadržaj

Dan europskih autora 2024.

Drugo izdanje Dana europskih autora održat će se 25. ožujka diljem svih 40 država koje sudjeluju u programu Kreativne Europe. Pozivaju se škole, knjižare, knjižnice i srodne ustanove koje se bave promicanjem čitanja da organiziraju događanja usmjerena na europske autore. 

Dan europskih autora 2024.

Dan europskih autora incijativa je Europske komisije kojom se potiče interes za čitanje i promiču europska književnost te jezična raznolikost. Mlađe generacije ovim se putem potiču na otkrivanje i uspostavljanje odnosa sa svijetom knjige, obogaćivanje svojih jezičnih vještina te pobuđivanje znatiželje o svijetu u kojemu žive. Dan europskih autora mladima može pružiti mogućnost za angažman s trenutnim društvenim i osobnim izazovima.


AKTIVNOSTI

U okviru događanja predviđene su sljedeće aktivnosti koje su usmjerene na promociju europskih autora:

1. Čitanje u školama, knjižnicama i knjižarama

2. Turneja europskih autora

3. Konferencija o europskoj dimenziji promocije čitanja


Pozivaju se škole, knjižare, knjižnice i srodne ustanove koje se bave promicanjem čitanja da organiziraju događanja usmjerena na europske autore. Ova događanja predstavljaju priliku za upoznavanje s predstavnicima iz knjižnog sektora, autorima, prevoditeljima ili izdavačima. Cilj ovih susreta je podizanje svijesti o raznolikim položajima i profesijama unutar sektora te otvaranje diskusije o radovima suvremenih europskih autora. Temeljem te inicijative mlađem čitateljstvu pruža se prilika za istraživanje i otkrivanje bogatstva europske književnosti.

U okviru Dana europskih autora 25. i 26. ožujka 2024. u Belgiji će se održati konferencija o europskoj dimenziji promocije čitanja na kojoj će sudjelovati predstavnici ministarstava kulture i obrazovanja iz država koje sudjeluju u programu Kreativne Europe, predstavnici knjižnog i obrazovnog sektora te predstavnici organizacija koje se bave promicanjem čitanja.

Inspiraciju za organiziranje vlastitih aktivnosti možete pronaći među prošlogodišnjim primjerima.

Registraciju događanja možete izvršiti putem ove poveznice.

Izvor:
https://deskkultura.hr/
https://culture.ec.europa.eu/