Preskočite na glavni sadržaj

Dalibor Talajić: 'La Molnar - priča o Ljiljani Molnar Talajić'

U knjizi 'La Molnar' (Beletra, 2021.) objedinjena su sjećanja, uspomene odrastanja i života sa slavnom majkom koje je nakon smrti velike operne pjevačice Ljiljane Molnar Talajić 2007. godine zapisivao njezin sin Dalibor Talajić, akademski glazbenik, strip crtač međunarodnog ugleda, glumac i spisatelj.
vrijeme: 24.09.2021. -
url: https://www.facebook.com/beletra.hr/

Talajićeve uspomene u knjizi kronološki prate biografiju Ljiljane Molnar Talajić koju piše Jagoda Martinčević muzikologinja, glazbena kritičarka i osobna prijateljica velike La Molnar. U crticama Dalibora Talajića o njegovoj majci doznajemo zašto je, pored princa Reinera i princeze Grace od Monaca, kleknula samo ispred Marije Callas; koju je uspavanku La Molnar telefonski pjevala svom sinu i kakvi su bili njegovi Božići dok je mama bila na turnejama… I sam glazbenik i vrstan spisatelj, Dalibor Talajić na jedinstven način opisuje svoj doživljaj majčinih interpretacija: „Njezin Requijem bio je gotovo misao, koliko je bio tiho otpjevan. (…) Slijedi glasan finale koji pred sam kraj postaje piramida buke koju orkestar i zbor grade svom svojom snagom i onda na samom vrhu te piramide, upravo se sopran izbori za primat, i iznad svih grmi i jače i trajnije…“
 
Jagoda Martinčević rekonstruirala je blistavu karijeru Ljiljane Molnar Talajić od odrastanja u Bosanskom Brodu i školovanja u Sarajevu preko preseljenja u Zagreb, osvajanja velikih svjetskih pozornica sve do koncertnih nastupa i pedagoškog rada.
 
Knjiga „La Molnar“ objavljena je uz potporu Grada Zagreba, a sadrži kȯd za pristup linku s opernim arijama objavljenim na dvostrukom CD-u „Veliki hrvatski interpreti – Ljiljana Molnar-Talajić“.
 
Recenzenti knjige su Seadeta Midžić i Enes Kišević.
 
Vezana vijest: 'La Molnar' na otvorenoj pozornici HNK