Preskočite na glavni sadržaj

DA2 - Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival 2023

Peto izdanje festivala DA2 koji objedinjuje filmove na temu dizajna, umjetnosti i arhitekture održava se od 25. do 28. listopada u Institutu Liszt - Mađarskom kulturnom centru u Zagrebu i online za publiku diljem Hrvatske. Filmski program pratit će razgovori s redateljima, umjetnicima i arhitektima.
vrijeme: 25.10.2023. - 28.10.2023.
mjesto: Zagreb; online
url: https://www.paripikule.com/
DA2, festival koji prati kreativnost u raznim sferama života, filmski i kreativno povezujući ljude, gradove i priče, po peti put predstavlja selekciju dugometražnih dokumentarnih filmova iz recentne svjetske produkcije. Riječ je o 7 uzbudljivih filmskih naslova koji nam približavaju profesionalno djelovanje, ali i privatne živote najznačajnijih stvaratelja iz područja dizajna, arhitekture i umjetnosti.
 
Festival otvara film o jednom od najvećih modnih fotografa svih vremena. “Gian Paolo Barbieri: čovjek i ljepota”, redatelja Emiliana Scatarzija, film je snimljen s puno ljubavi i nježnosti prema velikom umjetniku koji je proveo vrlo intenzivan i ispunjen život u neprestanoj potrazi za ljepotom. 
 
Drugi dan festivala, 26. listopada očekuje nas stilizirani, hibridni dokumentarac “Arhitekt brutalne poezije”, redatelja i scenarista Ladislava Kaboša koji će nas uroniti u životnu priču slovačkog arhitekta Hansa Broosa – istaknutog predstavnika ranog brutalizma koji je svoja “betonska djela” vrlo delikatno  uklapao u prirodni okoliš. 
 
“Leteći pred jatom - Karl Schwanzer I arhitektova poema” prikazivat će se treću festivalsku večer, 27. listopada, a portret slavnog austrijskog arhitekta u režiji Maxa Grubera, prikazuje Schwanzera kao pionira i vizionara koji je shvaćao arhitekturu kao “materijaliziranu poeziju”, osobni poziv i prije svega, instrument donošenja sreće ljudima – čak i nauštrb vlastite. 
 
U subotu, 28. listopada festivalska će publika dobiti priliku pogledati film o Györgyju Kepesu, oblikovatelju modernizma, i vizionaru čiji su koncepti “međurazmišljanja” postali temelji programa koji je definirao estetsku moć ekološke svijesti. Kao arhitekt Light Workshopa u čikaškom Novom Bauhausu te osnivač Centra za napredne vizualne studije na MIT-ju, Kepesov je cilj bio ispuniti prazninu između humanističkih i prirodnih znanosti. “György Kepes: međurazmišljanje umjetnosti + znanosti”, redatelja Mártona Orosza opsežan je pregled života i rada mađarskog umjetnika, čija je krilatica bila “S umom znanstvenika, srcem pjesnika, i okom slikara”.
 
Film “Annie Lennox, od Eurythmicsa do aktivizma, putovanje pop ikone”, redateljice Lucie Cariès zatvorit će peti DA2 Film Festival. Dokumentarac će nas podsjetiti na profesionalne uspjehe slavne škotske pjevačice,  članice legendarnog dua Eurythmics, ali i dati uvid u emocionalni svijet žene koja je po mnogočemu bila ispred svog vremena. 
Ulaznice za projekcije u Institutu Liszt - Mađarskom kulturnom centru potražite na www.eventim.hr i na ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima.
Ulaznice za online projekcije koje su dostupne od 26.  listopada do 6. studenog  potražite na https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/ .
 
Više informacija o festivalu možete naći na www.da2filmfestival.com i društvenim mrežama festivala.