Preskočite na glavni sadržaj

Culture Moves Europe - odabrano više od 1800 umjetnika za individualnu mobilnost

Objavljeni su rezultati prvog poziva nove sheme za individualnu mobilnost Culture Moves Europe. Prema analizi rezultata, 20 hrvatskih umjetnika i kulturnih profesionalaca odabrano je za financiranje mobilnosti, dok je 24 umjetnika i kulturnih profesionalaca odabralo Hrvatsku kao odredište svoje mobilnosti.
vrijeme: 12.07.2023. -
url: https://deskkultura.hr/


Umjetnici i kulturni profesionalci iz 40 zemalja odabrani su u prvom pozivu nove sheme za individualnu mobilnost Culture Moves Europe kako bi proveli svoje projekte kulturne mobilnosti putujući u drugu zemlju Kreativne Europe.
 
Culture Moves Europe nova je shema programa Kreativna Europa namijenjena individualnoj mobilnosti umjetnika. Prvi poziv za individualnu mobilnost bio je otvoren od 10. listopada 2022. do 31. svibnja 2023. godine, a u tom je razdoblju zaprimljeno čak 4665 prijava koje su uključivale ukupno 7689 individualnih umjetnika i kulturnih profesionalaca od kojih je odobrena mobilnost za 1802 umjetnika i kulturnih profesionalaca.


ZEMLJOPISNA DISTRIBUCIJA PRIMATELJA POTPORE

Uspješne prijave stigle su iz 40 zemalja Kreativne Europe, od kojih se ističu Njemačka, Italija, Francuska, Španjolska, Ukrajina (uključujući 4 virtualna projekta), Belgija i Nizozemska kao zemlje iz kojih je pristiglo najveći broj prijava. Ukupan broj pristiglih prijava relativno je proporcionalan veličini stanovništva zemalja. Za provedbu svojih projekata korisnici su odabrali 38 zemalja, a najpopularnija odredišta mobilnosti su Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Portugal i Nizozemska.
Prema analizi rezultata, 20 hrvatskih umjetnika i kulturnih profesionalaca odabrano je za financiranje mobilnost, dok su 24 umjetnika i kulturna profesionalca odabrala Hrvatsku kao odredište svoje mobilnosti. 


NAJTRAŽENIJI SEKTORI: VIZUALNE I IZVEDBENE UMJETNOSTI & GLAZBA

Tijekom prvih 8 mjeseci provedbe, Culture Moves Europe osigurao je zastupljenost svih kreativnih i kulturnih sektora među kojima su, prema broju prijava, najmanje bili zastupljeni sektori arhitekture, dizajna i modnog dizajna te književnog prevođenja. Naprotiv, vizualne i izvedbene umjetnosti nakon kojih slijedi glazba čine gotovo 85% svih podnesenih prijava.
 

CULTURE MOVES EUROPE 2024

Novi poziv za individualnu mobilnost umjetnika i kulturnih djelatnika najavljen je za listopad 2023 kada će se poziv otvoriti ponovno kao rolling call s mjesečnim rokovima za predaju prijava. 

Izvor/opširnije

 
https://culture.ec.europa.eu/