Preskočite na glavni sadržaj

Culture Moves Europe: odabrani domaćini rezidencija

Culture Moves Europe: odabrani domaćini rezidencija
Više od EUR 1,8 milijuna izdvojeno je za 114 odabranih projekata u drugom Culture Moves Europe pozivu za domaćine rezidencija. Dok je na prvom pozivu odobrena rezidencija kreativne agencije Lab852 koja se upravo održava u Jelsi na Hvaru, na drugom pozivu odobrene su rezidencije u Splitu i Petrinji!
vrijeme: 28.03.2024. -
url: https://deskkultura.hr/hr/

U drugom pozivu za domaćine rezidencija koji je zatvoren 16. siječnja 2024. godine odabrano je 114 kulturnih organizacija, za koje je izdvojeno ukupno više od EUR 1,8 milijuna eura, s individualnim dodacima po projektu ovisno o njegovom trajanju (između 22 i 299 dana) i broju sudionika - umjetnika i/ili kulturnih profesionalaca.
Odabrani projekti planiraju ugostiti 449 umjetnika i kulturnih profesionalaca koji dolaze iz različitih zemalja Kreativne Europe, koji će biti odabrani u drugoj fazi postupka.
 
VEĆA GEOGRAFSKA RAZNOLIKOST

U odnosu na prvi poziv, odabrani projekti održat će se u 35 različitih zemalja Kreativne Europe, uključujući i Martinique, jednu od najudaljenijih regija EU-a, a po prvi put Culture Moves Europe projekti rezidencija održat će se i u Albaniji, Bosni i Hercegovini te Tunisu.
 
VIŠE OBUHVAĆENIH SEKTORA I DOSTUPNIJI DOMAĆINI

Vizualne umjetnosti, glazba i izvedbene umjetnosti su sektori s najviše odabranih projekata dok kulturna baština, dizajn i modni dizajn, književnost i arhitektura čine nešto više od 30% odabranih projekata zajedno. Trećina odabranih domaćina prijavila se s projektima koji se bave Novim europskim Bauhausom. Okvirno 65% domaćina je navelo da su njihovi smještajni kapaciteti i prostori dostupni umjetnicima i kulturnim profesionalcima s invaliditetom. Za 95% odabrani organizacija za domaćine, ovo je prvi put da primaju potporu iz poziva Culture Moves Europe.
 
Pregled odobrenih rezidencijalnih domaćina nalazi se ovdje.
 
Od prijava hrvatskih organizacija, odobrene su dvije: Udruga Građanski aktivizam - GrAk iz Petrinje i Culture Hub Croatia, Platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu iz Splita kojima od srca čestitamo!
 
MATCH-MAKING SESIJE U TRAVNJU

Odabrani domaćin moraju u razdoblju do 15. lipnja predati info karticu boravka u se nalaze detaljne informacije o rezidencijalnom projektu i njegovim sudionicima, a temeljem pruženih i odobrenih informacija izračunava se i konačna potpora rezidencijalnom projektu. Očekuje se da prvi započnu već početkom travnja!
Za umjetnike i kulturne profesionalce koji su zainteresirani za sudjelovanje u ovim odabranim projektima, tijekom travnja Goethe institut organizira match-making sesije koji će okupiti domaćine rezidencija i potencijalne sudionike. Tijekom sesija, koje će se održati 5. i 12. travnja svaki će domaćin predstaviti svoj rezidencijalni projekt i podijeliti svoje kontakte, a zainteresirani umjetnici i kulturni profesionalci saznat će sve o ovim prilikama koje nude.