Preskočite na glavni sadržaj

'Crvena lista ugroženih predmeta JI Europe' predstavljena na godišnjoj skupštini Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a

Na godišnjoj skupštini Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a održanoj u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci predstavljeno je hrvatsko izdanje ICOM-ove Crvene liste ugroženih predmeta JI Europe te drugi dio Male muzejske enciklopedije Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.
vrijeme: 08.12.2022. -
url: http://www.icom-croatia.hr/

Hrvatsko izdanje ICOM-ove Crvene liste ugroženih predmeta JI Europe višegodišnji je projekt u kojem je uz ICOM Hrvatska i ICOM središnji ured u Parizu aktivno sudjelovalo i Ministarstvo kulture i medija RH te više muzeja iz Zagreba, Rijeke i Pule.

Ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić Crvenu listu ugroženih predmeta JI Europe istaknula je kao vrijedan alat koji će struci i široj javnosti približiti potencijalno ugrožene predmete kulturne baštine te pomoći u borbi protiv nezakonitog trgovanja. Zahvalila je svima koji su bili uključeni u ovaj važan projekt, posebice brojnim hrvatskim muzejima koji se bave različitim dijelovima baštine.

O važnosti ove publikacije, uz ravnateljicu Deranju Crnokić, govorili su i ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka i predsjednica ICOM-a Hrvatska dr. sc. Željka Modrić Surina, profesor Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i član Izvršnog odbora ICOM-a Hrvatska dr. sc. Darko Babić, voditelj Antičkog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu dr. sc. Ivan Radman-Livaja te viši kustos Etnografskog muzeja u Zagrebu i član Izvršnog odbora ICOM Hrvatska Matija Dronjić.
 
Crvena lista ugroženih predmeta predstavlja raznovrsne kategorije kulturnih dobara kao što su arheološki artefakti, predmeti primijenjene umjetnosti poput nakita, tradicijski predmeti i drugi koji su najizloženiji opasnosti krađe i nezakonite trgovine. Kulturna dobra obuhvaćena ovim popisima su popisani inventar zbirki priznatih ustanova i institucija kao najosjetljiviji predmeti u nezakonitoj trgovini.  Publikacijom se nastoji osvijestiti javnost o predmetima koji su najčešće na meti kradljivcima i ilegalnim trgovcima umjetninama i starinama. Poznavanjem predmeta izloženih riziku može se spriječiti njihova nezakonita prodaja.
 
ICOM objavljuje Crvene liste ugroženih predmeta još od 2000. godine i to na različitim jezicima, a hrvatsko će izdanje u tiskanom i digitalnom obliku biti dostupno javnosti i stručnim tijelima.

Izvor: Ministarstvo kulture i medija