Preskočite na glavni sadržaj

'Čitam lakše! – pristupačnost čitanja digitalnih sadržaja', novi projekt NSK

Projekt Nacionalne i sveučilišne knjižnice 'Čitam lakše! – pristupačnost čitanja digitalnih sadržaja' pokrenut je radi podizanja svijesti o važnosti čitanja i pristupačnosti digitalnih sadržaja osobama s teškoćama čitanja te omogućivanja lakšega čitanja digitalnih sadržaja iz zbirki NSK u pristupačnome okružju.
vrijeme: 17.11.2022. -
url: https://nsk.hr/citam-lakse/

U prvoj fazi projekta odabrani sadržaji digitalne građe NSK prilagođeni su i učinjeni pristupačnijima za osobe s disleksijom i drugim teškoćama čitanja. Sadržaji su dostupni u aplikaciji Lexie suradnika u projektu Omoguru, a bit će dostupni i na portalu Digitalne zbirke NSK u posebnoj zbirci Čitam lakše koja će se redovito nadopunjavati novim sadržajima.
U projekt je uključeno 150 školskih i narodnih knjižnica koje će svojim korisnicima uz pristup cjelovitoj zbirci NSK omogućiti i korištenje naprednih mogućnosti aplikacije za lakše čitanje i učenje Lexie.
Voditeljica projekta je Renata Petrušić, viša knjižničarka u Centru za razvoj Hrvatske digitalne knjižnice.
Projekt Čitam lakše! – pristupačnost čitanja digitalnih sadržaja predstavljen je javnosti u okviru programa Mjeseca hrvatske knjige 2022., a provodi se uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.