Preskočite na glavni sadržaj

Četiri kandidata za Oscara s ukupno 23 nominacije u veljači u Kinu Metropolis

U veljači 2024. u Kinu Metropolis u MSU-u prikazuje se bogat program s četiri kandidata za nagrade Oscar i ukupno 23 nominacije: 'Zona interesa', 'Uboga stvorenja', 'Prošli životi' i 'Anatomija pada', a prikazuju se i 'Stranci', 'Udar sreće', 'Crveno nebo', 'Samo kad se smijem' i 'Snajka'.
vrijeme: 01.02.2024. - 01.03.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://kinometropolis.eu/

U programu se prikazuje dobitnik velike nagrade žirija u Cannesu i 5 nominacija za Oscara Zona interesa - fascinantan film o zapovjedniku Auschwitza Rudolfu Hössu, njegovoj supruzi Hedwigi, samoprozvanoj kraljici Auschwitza, koji nastoje izgraditi idiličan život za svoju obitelj u kući smještenoj tik do bodljikave žice logora. Glazer je napravio film istinske ljudske patnje u kojem samo čujemo udaljene jecaje, vidimo zloslutni dim, ali i opipavamo bilo krvnika, naizgled mirno no električno jezivo i izvantjelesno. Novi naslov je i Uboga stvorenja, film Yorgosa Lanthimosa nominiran za 11 Oscara i 11 Zlatnih globusa sa zvjezdanom glumačkom podjelom, o mladoj Belli koja je djetinjstvo provela pod stakleni zvonom, a kada se u nju zaljubljuje razuzdani odvjetnik Duncan oni kreću u vrtložnu avanturu po kontinentima. Repertoarni novitet je i romantična drama Prošli životi, nominirana za 2 Oscara i 5 Zlatnih globusa o dvoje prijatelja iz djetinjstva koji se ponovno susreću nakon dva desetljeća u New Yorku te se tijekom sudbonosnih sedam dana suočavaju s vlastitim poimanjem sudbine, ljubavi i životnih odluka koje su donijeli. Prikazuje se i pobjednik filmskog festivala u Cannesu, nominiran za 5 Oscara te jedan od najhvaljenijih filmova godine - Anatomija pada o ženi osumnjičenoj za ubojstvo supruga i njihovom slijepom sinu koji se, kao jedini svjedok događaja, nalazi usred moralne dvojbe.
 
Novi naslov je i Stranci redatelja Andrewa Haigha o usamljenom scenaristu Adamu (Andrew Scott) i tajanstvenom Harryju (Paul Mescal), dubokom odnosu koji se među njima razvija te transcendentalnom promišljanju vlastitih roditelja, njihovih odluka, strahova, želja i žaljenja. Prikazuje se i Udar sreće - jubilarni pedeseti film u karijeri velikog redatelja Woodyja Allena, premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, romantična je komedija o Fanny i Jean koji se na prvi pogled čine se idealnim bračnim parom, ali školski kolega iz prošlosti poremetit će njihov odnos. Na repertoaru je i nagrađivana drama Crveno nebo njemačkog redatelja Christiana Petzolda (Undine, 2020.) o četvero mladih koji ostaju zarobljeni u vikendici u baltičkoj idili u kojoj će rasplamsale emocije i same dosegnuti točku izgaranja.
 
Novi domaći naslov je triler redatelja Igora Mirkovića - Slatka Simona, koji donosi fascinantnu opsesivno-erotsku priču o opskurnoj firmi za seks-chat u Zagrebu, čiji djelatnici zavode muškarce na internetu pod lažnim identitetom zavodljive slatke Simone. Ali kad Bobo, jedan od klijenata, odluči da će ostaviti sve zbog Simone, situacija ubrzo eskalira u neočekivanom smjeru. Na repertoaru je i hrvatski kino-hit Samo kad se smijem redateljice Vanje Juranić, koja je na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojila Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu (Tihana Lazović) te nagradu Kino Mreže, a donosi priču o Tini koja živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali, ali kada izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće, suprug Frane (Slavko Sobin) počinje pokazivati negodovanje, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije. Prikazuje se i Snajka: Dnevnik očekivanja - participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Ovaj izuzetno osoban film redateljice Tee Vidović Dalipi razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa i kulturnog rasizma.

Raspored svih projekcija i ulaznice potražite na: www.kinometropolis.eu

Cijena ulaznice u redovitom programu: 4 € (2 EUR za studente, učenike i umirovljenike - popust se ostvaruje kupnjom ulaznice na blagajni kina).

Ulaznice je moguće kupiti na 3 načina:
1. Online: dostupne na www.kinometropolis.eu (online prodaja se zatvara 2 sata prije početka projekcije)
2. Na recepciji MSU: utorak - petak od 11.00 do 21.00 sat, subota i nedjelja od 11.00 do 18.00 sati i na dan projekcije sve do početka projekcije
3. Na svim fizičkim prodajnim mjestima platforme Ulaznice.hr (ova prodaja se zatvara 1 sat prije početka projekcije) - https://www.ulaznice.hr/web/popis-prodajnih-mjesta

Program se odvija uz potporu Grada Zagreba, Europa Cinemas i HAVC-a.