Preskočite na glavni sadržaj

CeKaTe: Počinje projekt "Starohrvatski bestijarij"

Projekt "Starohrvatski bestijarij" počinje u ponedjeljak, 26. veljače 2024. godine te se nastavlja kroz cijelu godinu. Riječ je o projektu očuvanja starohrvatske kulturne baštine bazirane na legendama i pričama naših predaka. 
vrijeme: 26.02.2024. -
url: https://cekate.hr/

Kroz ovaj program sudionici će steći znanja o mitskim bićima i vjerovanjima, sagledati osnove staroslavenskog mita i upoznati njegovu strukturu. Polaznici će naučiti što je „usmena predaja“ i zbog čega je upravo ona važna za očuvanje mitova i legendi. 

Uz predavanja o staroslavenskim mitovima, likovne radionice, tematske ture, interaktivne radionice i promocije knjiga, projekt pruža djeci i mladima znanja i spoznaje o likovima iz hrvatske narodne baštine koje nemaju prilike upoznati kroz klasično obrazovanje. Mitovi su kao povijesna kategorija presudni za shvaćanje civilizacije jer nam govore o porijeklu i nastanku čovjeka, naroda, junaka, bogova te cjelokupnog svemira.

Od davnina legende i predaje bile su slikovit način na koji je čovjek objašnjavao svijet, a iz njih mnogo možemo naučiti i danas. Starohrvatski bestijarij obuhvatit će i spoznaje o ekološkoj dimenziji mitskih bića koja su u službi očuvanja prirode. Odnos čovjeka i prirode osnova je postojanja i preživljavanja te često puta i najvažniji za upoznavanje mitskih bića i kraja u kojem su obitavala.
 
Program se održava uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH te Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.

Opširnije