Preskočite na glavni sadržaj

'Čekaj me' Damira Markovine najbolji film 4. Al Jazeera Balkans DOC Film Festivala

Svečanom ceremonijom i dodjelom nagrada u Multimedijalnom centru Kovači u Sarajevu, 14. rujna, završen je četvrti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC). Žiri je glavnu festivalsku nagradu dodijelio hrvatskom autoru Damiru Markovini za film 'Čekaj me'.
vrijeme: 14.09.2021. -
mjesto: Bosna i Hercegovina; Sarajevo

"Zbog nježnog, dirljivog, zrelog, ali duhovitog prikaza karaktera, obiteljskih odnosa i starenja te sposobnosti da nadiđe sve rasne i etničke barijere, žiri AJB DOC-a dodjeljuje glavnu nagradu filmu ‘Čekaj me’ Damira Markovine”, naveli su članovi žirija u obrazloženju odluke.
 
Međunarodni žiri koji je odlučivao o najboljem filmu u Natjecateljskom programu djelovao je u sastavu: filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, rediteljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari.
 
Posebno priznanje u istom programu dodijeljeno je filmu Brotherhood talijanskog autora Francesca Montagnera. 
 
Čekaj me srednjometražni je dokumentarni studentski film koji prati dinamiku odnosa i mijenjanja obiteljskog autoriteta u obitelji koja iz osjećaja dužnosti svojoj najstarijoj pripadnici želi omogućiti dostojanstven kraj života, čak i kad ona to ne želi. To je priča o odnosu između majke i kćeri u poznim godinama, trajno razdvojenih fizičkom granicom nastalom uslijed ratova na Balkanu, i o njihovom odnosu prema neizbježnoj smrti jedne od njih.
 
Film je režirao Damir Markovina, koji potpisuje i scenarij te kameru. Za montažu je bila zadužena Elena Radošević, a za oblikovanje zvuka Nina Džidić Uzelac. Film nastaje u produkciji Akademije dramskih umjetnosti (ADU), a koproducent je Osoba D. 
 
Publika 4. Al Jazeera Balkans DOC Film Festivala, koji se održavao 10. do 14. rujna u Sarajevu i online, imala je priliku gledati 23 dokumentarna filma prikazana u četiri selekcije: Natjecateljski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i Smart Doc.  
 
Direktor festivala Edhem Fočo, prilikom svečanosti zatvaranja, zahvalio je publici na interesu za projekcije na ovogodišnjem izdanju.
 
“Zahvalni smo i jako nam je drago što smo uspjeli vratiti publiku u kina. Autori su također bili prezadovoljni zbog ponovne interakcije s publikom, a svi gosti festivala imali su pozitivne reakcije”, rekao je Fočo.

Više detalja o nagradama AJB DOC-a možete pronaći na ovoj poveznici
 
Izvor: HAVC