Preskočite na glavni sadržaj

Čazma s crkvom svete Marije Magdalene uvrštena na rutu romaničke europske baštine Transromanica

Čazma je s crkvom svete Marije Magdalene od 1. siječnja 2023. godine postala prva hrvatska članica prestižne Kulturne rute Vijeća Europe – Transromanica, ruta romaničke europske baštine. Nositelj hrvatskog članstva na ruti Transromanica, ruta romaničke europske baštine je Centar za kulturu Čazma – Gradski muzej Čazma.
vrijeme: 11.01.2023. -
mjesto: Čazma
url: https://min-kulture.gov.hr/

Na konferenciji održanoj u prostoru Multifunkcionalnog centra u Čazmi, predstavnica Proširenog parcijalnog sporazuma o kulturnim rutama te voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija Tatjana Horvatić, osvrnula se na značaj i prisustvo Kulturnih ruta Vijeća Europe u Hrvatskoj naglasivši važnost promocije hrvatske baštine u širem europskom kontekstu.
  
Na početku konferencije prisutnima se obratio gradonačelnik Čazme Dinko Pirak, koji je zahvalio na prepoznavanju čazmanskog lokaliteta kao dijela europske romaničke kulturne baštine te dao daljnju potporu afirmaciji grada kroz takve kulturne programe suradnje.

Direktorica kulturne rute Transromanica Annemarie Schmidt, govorila je o ruti kao promotoru europske romaničke umjetnost i arhitekture te poveznici zajedničkog romaničkog naslijeđa deset europskih zemalja: Njemačke, Austrije, Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Slovačke, Hrvatske, Srbije i Rumunjske.

Na značenje crkve sv. Marije Magdalene kao prvog hrvatskog lokaliteta na ovoj kulturnoj ruti kao i jednoj od značajnijih i najbolje očuvanih srednjovjekovnih crkava na prostoru kontinentalne Hrvatske, osvrnule su se dr. sc. Maja Cepetić Rogić (Centar za kulturu Čazma) i Tea Gudek Šnajdar (Culture Tourist) koje su pripremale prijavnu dokumentaciju te dr. sc. Vladimir P. Goss sa Sveučilišta u Rijeci, koji je prethodnih desetljeća svojim publikacijama čazmansku crkvu uveo u europsku znanstvenu literaturu.

Nakon što se Hrvatska pridružila dvjema novim rutama certificiranima pri Vijeću Europe prošle godine, Europskoj ruti bajki i Ruti ženskih pisaca, ovim članstvom dosegnula je značajan broj od 18 kulturnih ruta koje njome prolaze.

Galerija fotografija→