Preskočite na glavni sadržaj

Čarolija bajke pretočena u glazbu - 'Šeherezada'

U srijedu i četvrtak, 3. i 4. svibnja u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održavaju se izložba i koncerti u sklopu projekta 'Tjedan glazbe za djecu i mlade' u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži. U dva dana četiri puta će biti izvedena orkestralna svita Šeherezada, op. 35 ruskog skladatelja Nikolaja Rimski-Korsakova. 
vrijeme: 03.05.2023. - 04.05.2023.
mjesto: Zagreb
url: http://www.hgm.hr
Ovo remek-djelo, jedno od najpopularnijih u klasičnoj glazbi, inspirirano je egzotičnim pričama iz tisuću i jedne noći, skupinom indijskih, perzijskih i arapskih pripovijesti koje su postale omiljene u cijelom svijetu i doživjele niz umjetničkih interpretacija. Bajkovite priče bile su izvor koji je potaknuo Rimski-Korsakova na stvaranje velebne orkestralne svite pa skladatelj u memoarima kaže:
“Svojim glazbenim impulsima zamislio sam razigrati maštu slušatelja... Sve što sam želio je da slušatelj, ako mu se sviđa moje djelo kao simfonijska glazba, ponese dojam da je to nedvojbeno orijentalna pripovijest o brojnim i raznolikim bajkovitim čudima, a ne samo četiri stavka koja se nižu jedan za drugim…”
I doista, mašta slušatelja razigrava se u beskonačnim, individualnim varijantama od 1888. godine kada je djelo prvi put izvedeno u Sankt Peterburgu pa sve do današnjih dana.
 
Glazba, ples i priča
Šeherezadu će u Lisinskom izvesti Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem dirigenta Tončija Bilića, a program će biti oplemenjen plesom i pričom. Plesni dio kreirale su voditeljice, koreografkinje i suradnice Jasna Čižmek Tarbuk, Ana Genzić, Korana Stojsavljević i Eleonora Vrdoljak te kostimografkinja Ivana Bakal, a plešu Lana Ferjančić, Laura Sarić i učenici plesnog odjela Umjetničke škole Franje Lučića. Putopisac i dramaturg Jasen Boko je moderator programa, a njegova vještina pripovijedanja kao i bogato iskustvo s brojnih putovanja zaokružit će ovaj zanimljivi program u kojem se na poseban način spajaju glazba, ples i priča.
 
Radost slikanja uz glazbu
Osim jedinstvenog koncerta posjetitelji Tjedna glazbe za djecu i mlade imat će priliku pogledati i izložbu radova pristiglih na natječaj Radost slikanja uz glazbu  kojeg Hrvatska glazbena mladež organizira svake godine s ciljem motiviranja djece predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi da likovnu inspiraciju pronađu u glazbi. Slušajući glazbu u školi na zadane teme mladi svoje dojmove prikazuju likovnim radovima pod mentorstvom pedagoga i nastavnika.
Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 320 radova inspiriranih Šeherezadom, a sudjelovala su četiri dječja vrtića, 20 osnovnih i dvije srednje škola iz deset županija. Radove koji će biti pokazani na izložbi odabrao je žiri u sastavu: Maja Rožman, prodekanica Akademije likovnih umjetnosti, Ida Loher, docentica na Akademiji likovnih umjetnosti i Tonči Bilić, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži.
Otvorenje izložbe i objava nagrađenih autora održat će se 3. svibnja u 9.30 sati u predvorju Velike dvorane Lisinskog.

Ulaznice za koncerte potražite na: https://www.lisinski.hr/hr/dogadanja/, a sve o aktivnostima Hrvatske glazbene mladeži na: http://www.hgm.hr/.