Preskočite na glavni sadržaj

Carloni-Franceschetti: 'Esso. Shadows Oozing Gold'

Trieste Contemporanea i Institut za suvremenu umjetnost povodom stote obljetnice rođenja Piera Paola Pasolinija predstavljaju umjetnički projekt Cristiana Carlonija i Stefana Franceschettija Esso: Shadows Oozing Gold. Izložba se održava od 27. svibnja do 2. srpnja u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu.
vrijeme: 27.05.2022. - 02.07.2022.
mjesto: Zagreb
url: http://www.institute.hr/
S prvim dijelom naslova koji dolazi iz imena američke naftne korporacije (kao i talijanskom zamjenicom za on/ono), a ostatak iz poznatog Pasolinijevog stiha, “sjene koje kapaju zlatom u zlatnoj agoniji”, zagrebačka izložba predstavlja fotografije, videa i nove instalacije koje u oniričkom i halucinacijskom ključu interpretiraju temu fašizma i oblika u kojima se on ukorijenjuje u različite društvene slojeve, stavljajući u međuodnos metamorfoze između fašizma, nafte i kršćanstva, pronalazeći polazište u Nafti, Pasolinijevoj posljednjoj i posthumno objavljenoj knjizi.

Dubina studije (započeta prije više od pet godina) i osjetljivost u obradi tema koje su za izložbu odabrali Cristiano Carloni i Stefano Franceschetti uzorni su u svojoj umjetničkoj metodi: ne pridržavati se projekta kako je predviđeno, jer kako se on odvija poprima oblik koji je iznenađujući, drugačiji od onoga što se moglo očekivati. Ovaj pristup je u skladu s njihovim načinom analiziranja slika i spoznaji da one skrivaju mnogo više nego što pokazuju. Reprezentacije koje su u središtu izložbe odjekuju u promišljanju transmutacija ili suživota suprotnosti: slike u negativu ili slike koje prikazuju suživot euharistijske hostije i motornog ulja — hostije koje pocrne u dodiru s uljem koje one sami imaju tendenciju apsorbirati u neusklađeni brak.
 
Dvije velike fluidne cjeline magično su povezane kao da su jedinstveni potencijal neobrađenog dijamanta: tjelesnost neočekivane stvarnosti koja se odnosi na nešto drugo osim na sebe samu i nematerijalnost vrtloga asocijacija koji obavija i povezuje vizualnu povijest slika. To je posebnost umjetničkog puta Esso: Shadows oozing Gold, za čije nam uživanje i bolje razumijevanje služi zbirka dubinski kritičkih tekstova Hervéa Joubert-Laurencina, Enrica Pitozzija i Annalise Sacchi predstavljena u ovom katalogu.

Kustosice projekta su Giuliana Carbi Jesurun i Janka Vukmir.