Preskočite na glavni sadržaj

Budućnost kreativnosti u fokusu jubilarnog 10. izdanja Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvoreno je jubilarno deseto izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije, koja će i ove godine u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja stručne službe ZAMP i Hrvatskog društva za autorsko pravo, na dvodnevnoj konferenciji privući brojne sudionike na niz zanimljivih panel diskusija i prezentacija na temu budućnosti kreativnih industrija.
vrijeme: 24.11.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.makk.hr/
Podsjećajući na niz potpora, mjera i propisa koje je Ministarstvo kulture i medija donijelo kako bi pomoglo kulturnoj i kreativnoj industriji, izaslanik ministrice dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik Krešimir Partl među ostalim je istaknuo povećanje postotka hrvatske glazbe koju radijski nakladnici moraju puštati u ukupnom vremenu emitiranja. Pored toga, podsjetio je i kako smo se također u Zakonu o elektroničkim medijima, uspjeli izboriti da streaming platforme 4 % prihoda moraju ulagati u hrvatski kreativni sektor.

Usporedivši razdoblje od dvadesetak godina ubrzanog tehnološkog napretka koje je radikalno promijenilo status i dostupnost audiovizualne industrije, državni tajnik Partl naglasio je kako će Ministarstvo kulture i medija i dalje štititi status kreativaca i autorska prava i odgovarati na sve suvremene izazove. „Prije dvadesetak godina kada ste željeli slušati glazbu, morali ste kupiti CD koji je koštao stotinjak kuna, a danas se za pet ili deset eura možete pretplatiti na katalog u kojem ćete slušati na tisuće pjesama“, rekao je Partl istaknuvši kako smo u Zakonu o autorskim pravima nastojali izboriti pravičnu naknadu za autore kako bi mogli i dalje stvarati i živjeti od svoje kreativnosti.

Uspoređujući davnu reklamu s informatičkog časopisa Moj micro, na kojoj je pisalo prilagodi se ispod slike dinosaura i pčele koji su nastali negdje u isto vrijeme, državni tajnik Partl je zaključio da ako se netko može prilagoditi i preživjeti, onda je to sigurno kreativna industrija.

Uz državnog tajnika Partla, pozdravnim su se govorima obratili predsjednik hrvatskog društva skladatelja Mladen Tarbuk i ravnateljica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, a direktor Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER-a Frane Šesnić je održao prezentaciju na temu „Kamo ide streaming?“ 
 
U fokusu prvog dana konferencije glazbeni je streaming kao dominantni kanal današnjice te izvor prihoda kreativaca u budućnosti, dok će drugi dan obilježiti teme u području intelektualnog vlasništva i autorskog prava, s posebnim naglaskom na aktualno pitanje tzv. copyright buyouta, odnosno jednokratnog otkupa autorskih prava.
 
MAKK konferencija okuplja kulturni i kreativni sektor na godišnjoj razini s ciljem predstavljanja aktualnosti u području kulturnih i kreativnih industrija, kreativnog stvaralaštva i inovativnih praksi istaknutih kreativaca iz Hrvatske i inozemstva, podizanja svijesti o važnosti autorstva i ekonomskog potencijala kreativnih proizvoda kao i stručnog praćenja pravnih praksi veznih uz intelektualno vlasništvo nastalo na autorskom pravu i srodnim pravima. (MKM)