Preskočite na glavni sadržaj

Božićni triler 'Stric' stiže u hrvatska kina

Prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, iščekivani božićni triler 'Stric', 1. prosinca stiže u kina. Prije početka kino distribucije, film će premijerno biti prikazan u riječkom Art-kinu Croatia u ponedjeljak, 28. studenoga, potom u Splitu u kinu Kinoteka Zlatna vrata u utorak, 29. studenoga, dok će se zagrebačka premijera filma održati u srijedu, 30. studenoga, u kinu Kinoteka. Premijerama će nazočiti ekipa filma predvođena autorima i glumačkom postavom.
vrijeme: 01.12.2022. -
url: https://www.facebook.com/stricfilm/

Strica iz Njemačke, tihu patnju i nerealiziranu fiksaciju mnogih djetinjstva, tumači legendarni Miki Manojlović, a Obitelj koja je dužna producirati Božić po Stričevim pravilima čine Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica.
 
'Osveta je počela kao šala i bojimo se da smo možda otišli predaleko s njom. Kao djeca nismo imali bogate stričeve ni tete koji su nam za Božić iz inozemstva donosili poklone. Htjeli smo zauvijek uništiti predivna i nedužna sjećanja svih onih koji su takvo iskustvo imali. Šalu na stranu, smatramo da ima nešto napeto, čak i nasilno u obiteljskim okupljanjima. Nitko zapravo ne uživa u svim tim običajima i tradiciji, ali svejedno sudjelujemo jer se to tako oduvijek radi. Nismo previše odstupili od stvarnosti kad smo od nečeg prepoznatljivog poput okupljanja obitelji za blagdane napravili vrlo mračnu (i ponekad smiješnu) priču. Usredotočili smo se na sve one apsurdne, groteskne i bizarne elemente svojih vlastitih obiteljskih okupljanja i nije nam bilo teško zamisliti da bi stvari jako brzo mogle poći po krivu', pojašnjavaju inicijalnu ideju filma autori Andrija Mardešić i David Kapac. 
 
Domaća kritika suglasna je u percepciji STRICA kao izuzetno originalnog i nekonvencionalnog žanrovskog ostvarenja bizarne atmosfere kakav dosad nije viđen u domaćoj kinematografiji, ukazujući na evidentni utjecaj i elemente začudnosti grčkog "čudnog vala", ali i novovalnih hororaca kao kombinacije art-housea i žanrovskog filma.
 
'Stric je dekonstrukcija onoga što obitelj obično proživljava tijekom blagdana. Od djetinjstva nas uče da su blagdani vrijeme kad obitelj mora biti radosna i na okupu. Možda se baš zbog toga takva svečana okupljanja doimaju namještenim i dobro uvježbanim predstavama koje se raspadaju i pretvaraju u kaos čim netko ne drži i do najmanjih običaja. Božić će biti 'sretan' samo se ako se odglume svi elementi predstave, a izbjegnu negativne emocije i neugodne situacije,' pojašnjavaju dodatno širi kontekst filma autori Andrija Mardešić i David Kapac.
 
Stric je pored domaće kritike osvojio i filmsku struku diljem svijeta. Dosad je nagrađen s čak 13 priznanja na brojnim festivalima od čega se izdvaja  posebno priznanje iz festivala u Karlovim Varima, dvije Zlatne Arene na Pulskom filmskom festivalu - za scenarij i za kostimografiju; Grand Prix na festivalu u Braunschweigu, nagradu Young Talents na Festivalu srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast u Luksemburgu te nagrade na festivalima u Čileu (Santiago Horror Film Festival), Sjevernoj Makedoniji (KineNova), Srbiji (Leskovački međunarodni festival filmske režije; Dunav Film Festival) i Crnoj gori (Filmski festival Herceg Novi).
 
Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić, dok je koproducent Milan Stojanović. Direktor fotografije filma je Miloš Jaćimović, montažer Tomislav Stojanović, skladatelj Miro Manojlović, dizajner zvuka Frano Homen, scenografkinja Ivana Škrabalo, kostimografkinja Ana Savić Gecan, a majstorica maske Silvija Bradica. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije  i Hrvatska radiotelevizija.